latinica  ћирилица
07/11/2019 |  13:55 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Ратни вођа "Терминатор" из Конга осуђен на 30 година затвора

Нтаганда је у јулу проглашен кривим по 18 тачака за ратне злочине и злочина против човјечности у етничком сукобу у региону Конга богатом минералима од 2002-2003. године
Боско Нтаганда (Фото: United Nations) -
Боско Нтаганда (Фото: United Nations)

Међународни кривични суд осудио је конгоанског ратног вођу Боска Нтаганду, познатог као "Терминатор", на 30 година затвора, након што је осуђен за злочине, укључујући убиства, силовања и сексуално ропство.

Нтаганда је у јулу проглашен кривим по 18 тачака за ратне злочине и злочина против човјечности у етничком сукобу у региону Конга богатом минералима од 2002-2003. године, пренио је АП.

Нтаганда је рођен и одрастао у Руанди. У тинејџерском добу, након што су почели напади на његове сународнике етничке Тутсије је побјегао у ДР Конго. Нтагена се са 17 година придружио побуњеницима. Борио се прво заједно са Патриотском војском Руанде почетком деведесетих, те учествовао у рушењу руандске владе након геноцида почињеног у Руанди. Након тога придружио се Патриотским снагама Конга.

Године 2006. МКС га је оптужио за регрутовање дјеце војника. Исто тако је оптужен да је био задужен за групе које су извршиле масакр над 150 људи у Киванију 2008. године. Годину дана касније је именован генералом Оружаних снага ДР Конго. Већ 2012. године напушта војску ДР Конго с оданим војницима и сукобљава се са владиним снагама.

Године 2013. предаје се Америчкој амбасади у Кигалију, након подјеле у побуњеничкој групи. Аналитичари сматрају да је ријеч о чину самоодржања, подстакнутом опасношћу у којој се нашао након што је изгубио моћ унутар побуњеничке групе М23.

Извор: Telegraf.rs