latinica  ћирилица
07/11/2019 |  14:13 | Аутор: СРНА

Јовић: Успјешно пословање и позитиван ревизорски извјештај

Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске наставио је успјешно пословање и редовну исплату свих права и зато добио потврду у виду позитивног ревизорског извјештаја, изјавио је Срни директор Фонда Недељко Јовић.
Јавни фонд за дјечију заштиту РС (Фото: ntvarena.com) - Фото: Screenshot
Јавни фонд за дјечију заштиту РС (Фото: ntvarena.com)Фото: Screenshot

- Када се овоме дода чињеница да смо претходну годину завршили са суфицитом већим од шест милиона КМ, а да при томе нисмо у заостатку са исплатама права корисницима, заиста имамо потпуно оправдање да наставимо даље у смјеру којим Фонд тренутно иде - рекао је Јовић.

Јовић је рекао да је 2019. година била је јако добра за Фонд и да су системи успостављени у претходним годинама ове године у потпуности показали резултате.

- При томе на првом мјесту мислимо на системе унутрашње контроле, те програме информатичке и техничке подршке коју пружамо првостепеним органима у њиховом раду, а интензиван рад и ослушкивање проблема који се појављују на терену помогли су нам да усавршимо системе до нивоа који је прије само неколико година био незамислив - навео је Јовић.

Истичући да се сва права редовно исплаћују и да нема дугих чекања на остваривање права, Јовић је рекао да су поносни на искорак који је направљен за само неколико година.

- Сматрамо да Влада Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите Српске заиста раде добар посао када је ријеч о мјерама за побољшање наталитета у Републици Српској. Још се не могу сагледати ефекти тих мјера јер оне нису ни планиране као краткорочни механизам - оцијенио је Јовић.

Он је истакао да све озбиљне мјере пронаталитетне политике требају вријеме, а у Републици Српској је ријеч о стратешким мјерама које дугорочно треба да дају резултат.

- Охрабрује нас што је нацрт Закона о измјенама и допунама закна о дјечијој заштити усвојен у Народној скупштини Републике Српске, сада ће ићи у даљу процедуру, те очекујемо да ће Зако,н како је и планирано, кренути са примјеном од нове године - додао је Јовић.

Према Јовићевим ријечима, овај закон важан је за систем дјечије заштите у Републици Српској јер, осим нових и проширења постојећих права, доноси и системске промјене у ову област које ће омогућити још виши степен ефикасности и приближити дјечију заштиту корисницима у знатно већој мјери него што је то било до сада.

Јовић је навео да према садашњем систему дјечије заштите у Републици Српској Фонд не одобрава права, него је у том дијелу посла другостепени орган, а врши исплату права за која су рјешења издали центри и службе за социјални рад, као првостепени органи.

- У претходном периоду доста смо радили на системима контроле, те техничкој и стручној подршци коју пружамо центрима, чиме смо довели систем на знатно већи ниво у погледу једнообразности и побољшали квалитет рада, а овако озбиљним приступом успјели смо и да у знатној мјери побољшамо финансијско пословање Фонда и уведемо ред у тај аспект нашег пословања - истакао је Јовић.