latinica  ћирилица
07/11/2019 |  14:22 ⇒ 16:27 | Аутор: РТРС

Човић: Сљедеће седмице састанак у Сарајеву; Изетбеговић: Постићи компромис (ФОТО)

У Мостару је одржан састанак делегација ХДЗ-а БиХ и СДА.
Човић и Изетбеговић (Фото: Аваз/М. Смајкић) -
Човић и Изетбеговић (Фото: Аваз/М. Смајкић)

Страначке делегације предводили су предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и предсједник СДА Бакир Изетбеговић, а кључна тема састанка било је формирање власти на нивоу БиХ.

Састанак ХДЗ и СДА (Фото: Аваз/М. Смајкић)

Човић је након састанка рекао да је потребно што прије формирати власт на нивоу БиХ.

- Мислим да ћемо сљедеће седмице разговарати у Сарајеву. Многе теме које нас оптерећују ставићемо на сто и покушати наћи рјешења. Разговараћемо да сви наши представници у извршној власти рјешавају проблеме како би се економско стање у земљи стабилизовало - рекао је Човић.

Он је додао да су делегације ХДЗ-а и СДА разговарале о Изборном закону и изнијеле своје ставове, те да ће бити организовани састанци експертских тимова обје странке о овом питању.

- Изнијели смо све шта је проблематично. Обвезали смо се да имаомо динамику разговра и да стварамо абијент који нуди помирење. Све је то у функцији да БиХ профункционише на свом европском путу, али и унутарашњој стабилности - рекао је Човић.

Делегација ХДЗ (Фото: Аваз/М. Смајкић)

Лидер СДА је рекао да је на састанку разговарано о принципима компромиса, истакавши да ХДЗ сматра да Годишњи национални програм за НАТО не би требало везати за именовање новог предсједавајућег Савјета министара, али да се СДА с тим не слаже.

Изетбеговић сматра да је излаз из ситуције, у којој Савјет министара још увијек није формиран, постизање компромиса, при чему би сви требало да направе неке искораке.

- Приближавамо се томе да се дефинишу принципи на федералном нивоу. Да има спремности на компромис, то се данас осјетило. Постоји једна спремност и мислим да ће се у том смијеру кренути. Треба спровести пресуде Уставног суда и пресуде Суда за људска права - додао је он.

Изетбеговић је навео да је на данашњем састанку договорен заједнички наступ СДА и ХДЗ-а на локалним изборима у мјестима гдје су Хрвати и Бошњаци мањина.

- СДА је заинтересована за ротирање неких министарства у Влади Федерације. Охрабрићемо ХДЗ и СДА да формирају нови сазив и да крену у том смјеру. Договорили смо се и да на локалним изборима у општинама гдје Хрвати и Бошњаци чине мањину, координишемо активности и да заједнички фактички наступимо на локалним изборима - рекао је он.