latinica  ћирилица
07/11/2019 |  14:28 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Радановић: Срби ће по сваку цијену бранити српско село Липа

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да ће се Срби организовати и по сваку цијену спријечити да мигранти из Бихаћа буду пребачени у српско село Липа.
Ђорђе Радановић - Фото: СРНА
Ђорђе РадановићФото: СРНА

- Другачије то не може проћи. Ми ћемо се организовати по сваку цијену. Липа је српско село окружено српским селима и не постоји никаква варијанта према којој би се исламско становништво ту населили - рекао је Радановић.

То је, наглашава он, село са три српска гробља и православном црквом старом 200 година, и потенцијално насељавање миграната на ово подручје апсолутно личи на исламизацију српских села у Унско-санском кантону.

- Ми смо у контакту са Србима у селима Липа, Дубовско, Дољани, Горјевац, Теочак, Горње Суваје, и сви ти људи спремни су да дођу и да својим тијелима бране Липу - поручио је Радановић.

Он је најавио могућност блокаде не само пута Бихаћ - Петровац него и других виталних саобраћајница.

Према његовим ријечима, ни Унско-сански кантон нити град Бихаћ нису надлежни за мигрантску кризу, јер је тај проблем у надлежности органа на нивоу БиХ, а не локалне самоуправе.

- Власти у Унско-санском кантону и граду Бихаћу ризикују да сруше Анекс седам Дејтонског споразума, а то подразумијева и ризик за Бошњаке у Которском, Козарцу, Јањи, Козлуку, Церској или Сребреници. Ако на једном мјесту, конкретно у српском селу Липа, падне Анекс седам, пашће и у Републици Српској и у насељима у Федерацији БиХ - каже Радановић.

Градско вијеће Бихаћа дало је јуче сагласност да на локацији Липа између Бихаћа и Босанског Петровца, као јединој која је у градском власништву, буде формиран привремени прихватни центар за мигранте.

Локација је предложена са намјером да мигранти буду измјештени ван насељених подручја у Бихаћу.