latinica  ћирилица
07/11/2019 |  14:28 | Аутор: СРНА

Гојковић: Србија међу 10 најстаријих држава у Европи

Предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић рекла је данас у Београду да Србија у посљедњих шест деценија биљежи тренд губитка становништва, а да је само из прошле године изашла са 37.650 становника мање, те да се налази међу 10 најстаријих држава у Европи.
Маја Гојковић - Фото: РТРС
Маја ГојковићФото: РТРС

Гојковићева је на отварању Форума "Светост материнства" у Београду рекла да су одлуке на пољу демографије и питање рађања не само питање да ли ће будућност Србије бити перспективна него да ли ће је уопште бити.

Гојковићева је нагласила да је важно размотрити и предузети низ мјера као што су увођење флексибилног радног времена за мајке, стимулисање послодаваца, отварање више предшколских установа и низ других.

Она је навела да је, када се говори о будућности земље, важно да се не занемари и тренд исељавања становништва.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да писане поруке подршке коју су учесницима Форума послали предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко указује да породица остаје и остаће темељна ћелија друштва у овим земљама.

Он је нагласио да су односи Србије и Русије базирани на историјским, културним, али прије свега на духовним везама које се односе на породицу.

- Ми мислимо у истом правцу. Наше везе су базиране на породици. Све присно, посредно и непосредно међу нама је везано за породицу. Када сарађујемо економски у позадини је породица, када заједнички обиљежавамо меморијале и тековине антифашизма ми одајемо захвалност члановима наших породица - рекао је Боцан-Харченко и навео да очекује интересантне расправе и садржајне закључке форума.

Форум, који организује најстарији Хуманитарни фонд Русије Свети Андреј Првозвани и Карић фондација, благословио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил, а његов поздрав скупу пренио је његов викар епископ истарски Серафим.

Предвиђено је да Форум, који окупља експерте из области демографије из Србије, Русије и Бјелорусија траје два дана, а током рада ће бити организовано више округлих столова и научних расправа.

Форум се одржава у Народном позоришту у Београду.