latinica  ћирилица
07/11/2019 |  14:44 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Вишковић: Веће плате од Нове године

У Бањалуци је данас одржан састанак премијера Републике Српске Радована Вишковића са представницима Савеза синдиката Републике Српске.

Састанку су присуствовали предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић и министри Српске - финансија Зора Видовић, правде Антон Касиповић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, управе и локалне самоуправе Лејла Решић, просвјете и културе Наталија Тривић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Премијер Српске је рекао да су створене могућности за разматрање приједлога раст плата у реалном сектору. Истакао је да је Влада данас усвојила законска рјешења којима ће најниже плате бити повећане за 20 одсто, плате у средњој групи за 10, а оне највише пет одсто.

- Кренули смо са образовањем, затим са полицијом, а сада имамо законе који се односе на јавну управу, образовање и правосуђе и сви ће имати повећање плата од Нове године - рекао је Вишковић.

Мишићева је након састанка рекла да је разговарано о потреби повећања плата у Српској, посебно најниже плате, те о измјенама Закона о раду, како би се могла остварити одређена права, као и о јачању социјалног дијалога.

- Затражили смо да плате буду повећане најмање 10 одсто. Све испод тога је премало. Наш захтјев је да најнижа плата буде 550 КМ, а до другог квартала 2020. године да буде 600 КМ - рекла је она.

Мишићева је истакла да Синдикат тражи наставак преговора, јер жели да се дође до документа који ће омогућити и законски гарантовати раст плата сваке године.

- Цијенимо да Влада треба да обезбиједи реалан раст плата. Потребне су измјене Закона о раду до краја године како би радници у реалном сектору остварили права која други радници већ имају - навела је она.