latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:18 ⇒ 17:01 | Аутор: СРНА

Ковачевић: На дјелу лажна медијска кампања Говедарице, БН ТВ и бошњачких медија

У Републици Српској на дјелу је лажна медијска кампања, у којој учествују бошњачки медији, РТВ БН, Вукота Говедарица и СДС, којом се на сраман начин покушава обманути јавност да је Милорад Додик на незаконит начин смијенио два члана Управног одбора Централне банке БиХ из Републике Српске, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је нагласио да је евидентно да се том лажном медијском кампањом, која је на дјелу од јуче, неаргументовано покушава пребацити одговорност на српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика због тога што тренутно у Управном одбору Централне банке БиХ не постоји кадар из Републике Српске.

- Морам да подсјетим бошњачке медије, РТВ БН и Вукоту Говедарицу, али и да образложим јавности у Републици Српској да је уставна надлежност члана Предсједништва из Републике Српске да бира кадар из Републике Српске у Управни одбор Централне банке БиХ, а онај који је Уставом задужен да некога именује он и одговара за његов рад - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, за два члана Управног одбора, који су разријешени, Милорад Додик није могао да одговора.

- Прво, један од њих је правоснажно пресуђен за наношење тјелесних повреда што га онемогућава да буде у управним одрганима институција БиХ, а други смијењени члан Управног одбора по занимању је машински инжењер. Правилници и закон кажу да чланови Управног одбора Централне банке морају да буду из економске струке или области којим се Централна банка бави. Свима нама је познато да се она не бави машинством - констатовао је Ковачевић.

Он је појаснио да је српски члан Предсједништва БиХ био прнуђен да их разријеши с обзиром на то да као такви, вјероватно, нису ни требали да буду именовани у Управни одбор Централне банке БиХ.

- Тачно је да је Суд БиХ прво изрекао привремену мјеру забране примјене одлуке о разрјешењу, али оно што изостављају да кажу и Вукота Говедарица и РТВ БН и други бошњачки медији јесте да је Суд БиХ 18. септембра укинуо ту мјеру без могућности жалбе чиме је смјена та два члана постала правоснажна - нагласио је портпарол СНСД-а.

Нажалост, додао је он, бошњачки члан Предсједништва БиХ сада, наводно због тужбе за накнаду штете коју су смијењени чланови Управног одбора поднијели као физичка лица, онемогућава избор два члана из Републике Српске у Управни одбор Централне банке што је један потпуни нонсенс и безобразлук.

- Наравно ми сумњамо да се све ово ради како би се онемогућило српском кадру да уђе у Управни одбор јер они не би дозволили доношење ниједне одлуке на штету Срба и Републике Српске. Евидентно је да тренутно Управни одбор са само три члана, без чланова из Републике Српске, незаконито одржава сједнице овог тијела и доноси веома значајане одлуке без присуства Срба, односно без учешћа представника из Републике Српске што је апсолутно недопустиво - истакао је Ковачевић.

Он је навео да је приједлог српског члана Предсједништва БиХ да у Управни одбор Централне банке БиХ буду изабрани најбољи људи, професори на Економском факултету Радомир Божић и Драган Кулина, обојица изузетно цијењени економски експерти.

- На крају, ипак, морам да похвалим храброст Вукоте Говедарцие да се бави овако значајним темама с обзиром да није уобичајено да се делегати у Вијећу народа баве веома озбиљним темама из надлежности Предсједништва БиХ - рекао је Ковачевић.