latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:42 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Српски повратници поново запријетили блокадама путева

Нећемо дозволити да се мигранти смјесте у Липу, и користићемо све легитимне начине да то спријечимо, поручено је из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ. Расељени Срби из Липе и околних српских села упозоравају да ће, уколико буде потребно, у знак протеста блокирати путеве.

Расељени Срби из Липе тврде да већ годинама желе да се врате на вијековна огњишта.

Свих ових година, кажу, надлежним Кантоналним и Федералним властима слали су захтјеве за помоћ, како би обновили порушене домове и обезбиједили елементарне услове за живот у овом мјесту.

- Ја желим да се вратим тамо, да обновим своје имање. Имамо три куће које су биле прије рата, гдје су живјели моји родитељи. Кад год аплицирамо, они нас одмах одбију. Не знам који је разлог. Траже од нас као један од услова да немамо имовине у Републици Српској, и други, најгори, потврду да смо тамо живјели 1991. године - каже Бошко Ромић из Липе.

Сачињен је и списак од 250 људи који су спремни да се врате у Липу и околна српска села. Међутим њихов повратак, како истичу, годинама се опструише. Због тога су оштро реаговали на најаву да би у Липу могли да буду насељени мигранти.

Против бихаћког градског руководства, које је Липу званично понудило као локацију за смјештај миграната, поднијели су тужбе.

- Они у Липу могу ући само ако су спремни да ухапсе или убију 50 Срба. Ми ћемо се организовати, доћи на скретање за Липу и може се тамо са мигрантима ући само уз употребу силе од стране полиције - рекао је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији.

Ово је још један доказ настојања бошњачке политичке елите да проблем ријеши баш на овај начин, поручио је српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је додао да је мигрантска криза на врхунцу, а да надлежни са бх. нивоа немају план за њено рјешење.

- Са нивоа БиХ која има надлежност за миграције апсолутно ништа није учињено да се то питање систематски ријеши, оно данас остаје отворено, и све је већи проблем у БиХ - категоричан је Додик.

Додик је поручио да је неприхватљиво да се мигрантски кампови лоцирају у било којем српском насељу, и додао да ће се томе супротавити.