latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:46 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Издавачка кућа: Мијатовићева треба да зна да "факти не лажу", а зна се и чија је она кћи

Уредништво Издавачке куће "Филип Вишњић" саопштило је да је комесар Савјета Европе за људска права Дуња Мијатовић изнијела криве и злонамјерне интерпретације на рачун Министарства одбране Србије након организовања промоције књиге "Тузланска капија - режирана трагедија", аутора Илије Бранковића у издању те издавачке куће.
Промоција књиге: Тузланска капија - режирана трагедија - Фото: СРНА
Промоција књиге: Тузланска капија - режирана трагедијаФото: СРНА

- Госпођа Мијатовић је безочно и супротно прокламованом ставу - да је искрено суочавање са прошлошћу суштина помирења и конструктивне сарадње између различитих заједница, изнела ноторну неистину да књига `Тузланска капија - режирана трагедија` представља `пропагирање неистина и дезинформација` - истичу из ове београдске издавачке куће.

У саопштењу се додаје да је "Филип Вишњић" стара и угледна издавачка кућа која пажљиво бира своје ауторе, сараднике и уреднике, а самим тим и наслове, а да је више него очигледно да Мијатовићева ову књигу није ни отворила.

- Како је ријеч о необоривим доказима, позивамо госпођу Мијатовић да детаљно прочита књигу и да онда, ако јој то савест дозволи, понови своју оцену да се ради о `фалсификовању чињеница о ратном злочину`- наводе из Издавачке куће и поручују да факти не лажу.

У саопштењу се подсјећа да је Дуња Мијатовић кћерка Татјане Љујић-Мијатовић, која је за вријеме грађанског рата у БиХ била активни члан Предсједништва Алије Изетбеговића и члан Врховне команде такозване Армије БиХ у оквиру које су дјеловали одред муџахедина, 7. муслиманска, Патриотска лига, Зелене беретке који су починили највеће злочине над Србима у Сарајеву и БиХ.

Уредништво Издавачке куће "Филип Вишњић" закључује да ови детаљи могу донекле објаснити изнесене ставове Дуње Мијатовић, те поставља питање да ли су њене изјаве заиста усмјерене ка помирењу у региону, а у духу мира, толеранције и узајамног поштовања.

У Дому Војске Србије у уторак, 5. новембра, промовисана је књига "Тузланска капија-режирана трагедија", аутора Илије Бранковића.

Мијатовићева је дан послије критиковала Министарство одбране Србије због организовања промоције те књиге у којој се, како каже, фалсификују чињенице о ратним дешавањима у БиХ.

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Новака Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топа калибра 130 милиметара гранатира Тузлу са Озрена, при чему је погинуло 71, а рањено 150 лица.

Одбрана генерала Ђукића потом је поднијела Суду БиХ захтјев за обнову поступка, јер посједује доказе о томе да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате од 130 милиметара.

Како је тада истакнуто, нове чињенице утврђене су вјештачењима стручњака из бивше Југославије, као и са простора земаља НАТО-а, који су присуствовали реконструкцији догађаја, користећи реплику Тузланске капије направљену на полигону Никинци у Србији.

До марта 2016. године спроведена су 32 експеримента, које су, осим домаћих стручњака, реализовали експерти из Чешке, Француске и Израела, при чему ниједан резултат није подржао закључке из експертизе вјештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића.

На основу свих налаза и мишљења домаћих и иностраних експерата, произашао је стручни закључак да Трг Капија није погођен српском гранатом, калибра 130 милиметара, већ је у Тузли експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа.

Ђукић је, почетком 2017. године, када му се и иначе лоше здравствено стање погоршало, примљен на Војномедицинску академију, због чега је поступак пред Вишим судом у Београду више пута одгађан.