latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:52 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Додик поднио захтјев за оцјену уставности Закона о застави БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поднио је данас Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ.
Милорад Додик - Фото: Глас Српске
Милорад ДодикФото: Глас Српске

У саопштењу из кабинета српског члана Предсједништва наводи се да се разлог за упућивање овог захтјева налази у чињеници да наведени Закон није у складу са чланом један став шест Устава БиХ у којем се каже да "о симболима БиХ одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Предсједништво".

У саопштењу се појашњава да се "у захтјеву, који је данас поднио српски члан Предсједништва, наводи се да је Парламентарна скупштина БиХ 2004. године усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, али да он није потврђен од Предсједништва БиХ из чега произилази да није у складу са Уставом БиХ, односно да приликом његовог доношења није испоштована Уставом прописана процедура из цитираног члана један став шест Устава БиХ.

- Имајући у виду наведено, све мијењане и допуњаване одредбе Закона из 2004. године нису у складу са Уставом БиХ зато што текст усвојен од Парламентарне скупштине БиХ није на снази јер није потврђен од Предсједништва БиХ. Слиједом наведеног, тражим да Уставни суд БиХ проведе поступак оцјене уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ /'Службени гласник БиХ' број 23/04/, који није усвојен у складу са чланом 1.6. Устава БиХ, што даље подразумијева да измјене Закона из 2004. године нису усвојене - наводи се у захтјеву српског члана Предсједништва БиХ.

Одредбе које се налазе у неуставном Закону о измјенама и допунама Закона о застави БиХ односе се на одређивање локација на којима се истиче застава БиХ, као и на новчане казне због њеног неистицања, додаје се у саопштењу.

Српски члан Предсједништва предложио је Уставном суду БиХ да сходно Уставу и Правилима Уставног суда БиХ донесе одлуку према којој наведени Закон није у сагласности са чланом један став шест Устава БиХ због чега се исти укида и његове укинуте одредбе престају да важе, те да се наложи Парламентарној скупштини БиХ да наредног дана од дана објављивања одлуке покрене процедуру којим ће се Закон ускладити са Уставом БиХ.