latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:59 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Ђурић: Срби ће напустити приштинске институције ако се притисци наставе

Срби на Космету не прихватају статус грађана другог реда и, у случају даљих притисака, спремни су да напусте све приштинске институције, поручено је са састанка директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића и политичких представника Срба са Космета.
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић је на конференцији за новинаре рекао и да је на састанку у Београду договорено да се затражи моментално укидање такса на робу из централне Србије и БиХ, које је Приштина увела прије више од година дана.

- Српска листа неће улазити у владу која Србе третира као грађане другог реда и не прихвата да /лидер покрета `Самоопредјељење`/ Аљбин Курти одређује ко ће бити представник српског народа - истакао је Ђурић и нагласио да је Српска листа на недавним пријевременим парламентарним изборима добила убједљиву подршку Срба и да то треба да буде уважено.

Ђурић је рекао и да ће се евентуално учешће Српске листе у Влади самопроглашеног Косова заснивати на захтјеву за поштовање Устава и међународних гаранција, напоменувши да то значи и да ће Приштина морати да отвори "на стотине нових радних места за Србе у њиховим институцијама".

- Срби на Косову и Метохији неће било кога да моле, већ траже само оно што им припада према тамошњим законима - рекао је Ђурић и додао да су Срби на Космету показали да нису "фактор кризе" већ жртве.

Он је напоменуо да ће Српска листа и даље све одлуке доносити у консултацијама са Београдом.

Ђурић је рекао и да је на састанку договорено да се настави са подршком Србима на Космету у области пољопривреде, школства, инфраструктуре и економије, према плану предсједника Србије Александра Вучића и Владе Србије.

Упитан о наставку дијалога Београда и Приштине, Ђурић је рекао да се начелан став Београда није промијенио и да је наставак разговора могућ чим Приштина уклони препреке, односно укине таксе на робу из централне Србије и БиХ.