latinica  ћирилица
07/11/2019 |  16:58 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Сви послодавци и радници могу приступити Европском добровољном пензијском фонду

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да сви послодавци у Српској, а и сви радници појединачно могу да приступе Европском добровољном пензијском фонду.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Уколико неко од радника Владе Републике Српске не жели да буде у Европском добровољном пензијском фонду, може поднијети захтјев и биће ослобођен - рекао је Вишковић новинарима након састанка са представницима Савеза синдиката Републике Српске.

Вишковић је навео да се тако само побољшава стандард људи у Српској.

- Ја бих то назвао штедња за старе дане, а поготово што је неопорезиво све до 100 КМ. Зашто то не искористити? - упитао је Вишковић.

Вишковић је рекао да је ово прилика послодавцима да повећају примања радницима у смислу да их пријаве у тај фонд.

- Нека им уплате да људи имају нека средства када напуне 60 година, да могу имати неку уштеђевину коју могу подићи и користити - истакао је Вишковић.

Он је појаснио да Влада Републике Српске као послодавац уплаћује средства у Европски добровољни пензијски фонд само за своје раднике за које је донијела одлуку, а не за приватна предузећа.

"Сваки радник може да потпише уговор за Европским добровољним пензијским фондом и да одваја средства из свог џепа. Послодавац може да донесе одлуку да у име својих радника уплаћује средства", рекао је Вишковић.

Он је навео да је радио у компанији прије функције предсједника Владе Републике Српске која је донијела одлуку за запослене да приступе Европском добровољном пензијском фонду.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је новинарима да је Савез успоставио добру сарадњу са Европским добровољним пензијским фондом.

- Жеља нам је била и захтјеви наших радника су да се искористе могућности додатне уплате, односно штедње кроз овај фонд. Потписали смо споразум о заједничким активностима, односно о појашњењу шта значи Европски добровољни пензијски фонд - рекла је Мишићева.

Она је навела да су кроз тај споразум постигли договор да сви послодавци у Републици Српској могу искористити бенефите за своје раднике.

"Сваки појединац даје сагласност да се рачун отвори и он њиме располаже, а послодавац од тога има ослобађање пореза и доприноса", појаснила је Мишићева.

Она је рекла да је низ приватних компанија постигао договор са овим фондом и својим радницима, а неки људи већ остварују добит из тог фонда.

- Овај фонд је на корист радника, а никако на њихову штету - каже Мишићева.