latinica  ћирилица
07/11/2019 |  17:13 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Константне мјере на унапређењу правосудног система

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ Милан Тегелтија изјавио је данас да ова правосудна институција константно предузима мјере на унапређењу правосудног система, те да су уложили максимум када је у питању стратешки оквир постојећег Закона о ВСТС-у.
Милан Тегелтија   (Фото:vecernji.ba) -
Милан Тегелтија (Фото:vecernji.ba)

- Мислим да процеси у правосуђу напредују, вјероватно не колико јавност очекује, али ситуација у правосуђу је генерално таква да имате многе ствари које су посљедица погрешне праксе и одлука у прошлости за које је потребно вријеме да се исправе, јер се те ствари не могу рјешавати преко ноћи - рекао је Тегелтија новинарима у паузи сједнице ВСТС-а.

Он је нагласио да ВСТС очекује да сви носиоци правосудних функција које именују, максимално добро раде свој посао.

Тегелтија је навео да у БиХ има више од 1.500 носилаца правосудних функција и да се не може унапријед знати како ће неко од њих радити, али да већина добро обавља посао.

- Више од 80 одсто носилаца правосудних функција именовано је за вријеме мандата неких других сазива ВСТС-а - додао је Тегелтија.

Наводећи да јавност мало зна за добре ствари којих има у правосуђу, јер се више говори о оним лошим, Тегелтија је рекао да то не значи да правосудни систем не напредује, те оцијенио да има још пуно тога да се поправи у свим правосудним институцијама, укључујући Тужилаштво и Суд БиХ.

Тегелтија је рекао да је након извјештаја судије Џоане Корнер 2016. године, ВСТС предузео мјере које су знатно смањиле праксу цијепања оптужница, што се "може примијетити у резултатима рада Тужилаштва".

Он је подсјетио да стандарди доказивања које примјењују судови, квалитет истрага те околности, као што су промјене исказа свједока, могу знатно утицати на судске исходе.

- Ми дајемо све од себе да изаберемо најбоље тужиоце али се може десити да слабији кандидат прође избор јер морамо да задовољимо уставне обавезе које се односе на национални баланс. Уставна обавеза, коју не можемо да игноришемо, посљедица је уставне структуре БиХ и одредбе која говори о потреби националног баланса у судовима и тужилаштвима, према попису из 1991. године - рекао је Тегелтија.

Говорећи о стратегији за процесуирање ратних злочина, Тегелтија је изразио увјерење да ће њено неусвајање изазвати озбиљне посљедице.

- То ће сасвим сигурно успорити, па и онемогућити да се сви ратни злочини испитају, истраже, процесуирају и осуде до краја. Вријеме не иде у корист њиховог процесуирања, свједоци и осумњичени умиру - навео је Тегелтија.

Он је објаснио да је ревидирана стратегија успоставила механизме знатног убрзавања процесуирања предмета ратних злочина, међу којима је најважнији дисперзија мање тешких злочина на ентитетска тужилаштва.

Тиме би, каже, већи број тужилаца истраживао ратне злочине, што би резултирало већим бројем оптужница.