X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/11/2019 |  17:14 | Извор: СРНА

Усвојен други циклус Индивидуалног акционог плана партнерства

Данас је окончана процедура усвајања другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства /ИПАП/ између Србије и НАТО-а за период од 2019. до 2021. године, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.
Србија/Нато - Фото: илустрација
Србија/НатоФото: илустрација

-У саопштењу је наведено да усвајање новог ИПАП-а представља још једну потврду узлазног тренда партнерске сарадње Србије и НАТО-а и ствара услове за наставак редовног и структурисаног дијалога о свим питањима од обостраног интереса.

Из Министарства наводе да то усвајање олакшава координацију сарадње Србије са чланицама и партнерима НАТО-а.

- Као и први циклус ИПАП-а, који је у протеклом периоду по оцјени обје стране успјешно спроведен, нови документ конципиран је сагласно принципима Партнерства за мир, а то су добровољност, транспарентност и флексибилност - истакли су из Министарства.

У саопштењу је наведено да је у вези са тим Србија у складу са својим циљевима и интересима, заједно са НАТО-ом, одредила приоритетне области у којима може да на најбољи начин унапређује партнерску сарадњу.

Из Министарства истичу да, будући да ИПАП представља највиши механизам сарадње НАТО-а са партнерским земљама које немају аспирације за чланство у Алијанси, усвојени документ за полазиште има јасно дефинисану политику војне неутралности Србије чија је суштина одсуство жеље за приступањем НАТО-у или било ком другом војном савезу у свијету.

- То је и спремност да се оствари партнерска сарадња, подели одговорност у реализацији заједнички дефинисаних интереса и суочавања са безбедносним изазовима који су у савременом свету недељиви - наведено је у саопштењу.

Индивидуални акциони план партнерства Србије и НАТО-а за период 2019-2021. годину биће објављен на сајту Министарства спољних послова Србије.