latinica  ћирилица
07/11/2019 |  17:54 ⇒ 18:04 | Аутор: Б92

Италија - прва земља са обавезним часовима о климатским промjенама

Ученици у Италији, од наредне године биће у обавези да 33 сата годишње посвете часовима током којих ће се бавити проблемима климатских промена.
Климатске промјене - Фото: Screenshot/YouTube
Климатске промјенеФото: Screenshot/YouTube

Према наводима италијанског министра образовања Лоренца Флорамонтија, циљ увођења ових мјера је позиционирање Италије на мјесто лидера свјетског еколошког покрета.

- Желим да од нашег образовног система направим први систем који ће у своје средиште ставити човјека и његово окружење - изјавио је Флорамонти, члан Покрета пет звјездица који је познат по својој борби за еколошке промјене.

Упркос почетним одбијањима овог приједлога, ови часови ће се од 2020. одржавати у оквиру грађанског васпитања, али дијелом и током предавања из географије, физике и математике са циљем да се ученици и током традиционалних предмета сусретну са овим проблемима, преносе свјетски медији.

Подсјетимо, Флорамонти је често критикован од стране десничарских партија због подржавања студентских еколошких протеста и као један од заговарача увођења такси на авионске карте, пластику и зашећерена пића које према истраживањима подржава 80% Италијана.