latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:07 ⇒ 18:12 | Аутор: СРНА

Више од 230 учесника Форума о интернационализацији пословања

У Теслићу је вечерас почео 5. Форум о интернационализацији пословања, који је окупио 230 учесника из региона и ЕУ, Русије, САД и Кине, што ће домаћим привредницима омогућити да се представе у најбољем свјетлу.
Теслић: Петричевић - Ђукић - Фото: СРНА
Теслић: Петричевић - ЂукићФото: СРНА

- Наши привредници имају шансу да у једном дану и на једном мјесту остваре бројне контакте са фирмама из региона, Европе, па и читавог свијета, будући да су присутне фирме и из САД - рекао је министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић новинарима прије почетка Форума, чије званично отварање је заказано за сутра.

Петричевић је навео да је Форум прилика домаћим привредницима да кроз сусрете остваре што бољу комуникацију, представе себе и потраже партнера у даљем пословању.

- Влада Републике Српске и Министарство привреде и предузетништва чврсто подржава ову активност и рад Развојне агенције Српске, чијем менаџмету је честитао добру организацију - изјавио је Петричевић.

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић рекао је да се на дводневном Форуму, који се организује у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, до сада пријавило 220 учесника из балканских земаља, те из Словеније, Њемачке, Турске, Русије, Мађарске, те предузећа из САД и Кине.

- Прије двије године схватили смо да је то тијесан оквир за интересе наших предузећа, због чега смо одлучили да идемо у његову интернационализацију. И ове године биће рекордан број учесника јер их је до сада било више од 220 - навео је Ђукић.

Он је подсјетио да је први Форум одржан 2015. године у Бањалуци.

Из Развојне агенције Републике Српске саопштено је да је Форум о интернационализацији пословања важан механизам интернационализације домаћих предузећа, јер им омогућава пословно повезивање са партнерима широм региона, Европе и свијета, а учешће на форуму за предузећа и кластере је бесплатно.

Из ове агенције наводе да међународни пословни сусрети, који су централни догађај Форума и одржавају под окриљем Европске мреже предузетништва, омогућавају једној компанији да у оквиру једног дана, на једном мјесту разговарају са већим бројем компанија из других земаља које су заинтересоване за потенцијалну сарадњу, да им представе своје производе, услуге и пројекте.

У фокусу су сектори пољопривреде, металопрерађивачке индустрије, дрвна и грађевинска индустрија, текстил, ауто индустрија, информационе технологије, индустрија пластике и пластичних производа и туризам.

На овогодишњем форуму заказано је више од 100 "би-ту-би" састанака.

Форум се одржава наизмјенично у Републици Српској и Србији, а претходна четири била су у Бањалуци, Новом Саду, на Јахорини и Златибору и на њима је учествовало више од 800 предузећа, кластера и институција које се баве развојем. Одржано је више од 1.700 "би ту би" састанака.

Осим пословних сусрета, у оквиру Форума одржавају се и бројни панели и радионице на којима се разговара о многим важним темама, размјењују искуства.

Форум се одржава у хотелу "Кардијал" у Бања Врућици.