latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:17 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Без договора СДА и ХДЗ-а о формирању власти у Федерацији и кантонима

Лидери ХДЗ-а БиХ и СДА Драган Човић и Бакир Изетбеговић са сарадницима разговарали су у Мостару, о комплетирању власти на федералном, кантоналном и нивоу БиХ, али и проблемима између Хрвата и Бошњака. Оцијењено је да се што хитније изабере Савјет министара и федерална влада. Међутим, Човић и Изетбеговић остали су на истим, супростављеним позицијама, када је ријеч о измјенама Изборног закона и наставку НАТО пута, које су главне препреке за превазилажење кризе у БиХ.

Избор новог Савјета министара БиХ ништа није ближе након разговора Драгана Човића и Бакира Изетбеговића у Мостару. СДА сматра да није добро да се именовање парламентарних Комисија доводи у везу са формирањем Савјета министара и то називају уцјеном. Истовремено, тврдоглаво инсистирање на слању АНП као услову за Савјет министара, за њих није уцјена него поштивање закона.

- Контраверзе у вези слања АНП, ХДЗ има став да то нисмо требали везати са именовањем мандатара и ту се не слажемо. СДА сматра да се ту ради о томе да Ентитет не може да нареди држави да ли ће бити војне неутралности - изјавио је предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

Порука да БиХ неће у НАТО ако то Срби не желе, коју је послао током интервјуа за нашу телевизију, Бакир Изетбеговић додатно је образложио да са Србима треба радити да се покрену ка НАТО–у, али да, како је рекао, притискивање неће помоћи.

- Дакле, тај мој наступ је био у смислу релаксације, био је упућен прије свега гледаоцима у Републици Српској, нико вас неће тјерати док се не договоримо, нема чланства у НАТО-у, али напредовања ка НАТО-у кроз раније законе мора бити - нагласио је Изетбеговић.

И послије још једног у низу састанака страначких делегација ХДЗ-а БиХ и СДА, нема конкретног договора о избору нове Владе Федерације, те предсједника и потпредсједника тог ентитета. Камен спотицања је инсистирање ХДЗ-а на измјенама Изборног закона које би гарантовале легитимно представљање у Предсједништву и Дому народа, а не узурпацију као у случају Комшић.

- Што се тиче Комшића он је за нас нелегитиман, други бошњачки члан Предсједништва. Мислим да ћемо 14. новембра имати заједнички састанак стручних тимова обје странке на тему изборном закону - изјавио је предсједник ХДЗ-а Драган Човић.

Човић и Изетбеговић сагласни су да ће протећи много воде Неретвом прије него се постигне договор о начину избора у Мостару. Човић је најавио да ће се 14. новембра на заједничкој сједници оба ПС БиХ покушати пронаћи рјешења за деблокаду свих процеса у земљи.