latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:28 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

АНП поново на дневном реду Савјета министара

Нацрт Годишњег националног програма поново је на дневном реду Савјета министара у техничком мандату, на сједници заказаној за 12. новембар. За изгласавање АНП-а довољан је глас само једног министра из Републике Српске.

Предлагач Нацрта АНП-а је Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ. АНП је до сада већ пет пута скидан с дневног реда Савјета министара. Српски члан Предсједништва Милорад Додик упозорио је да су могућа непријатна изненађења од представника Републике Српске у Савјету министара у техничком мандату.

- Не знам шта се дешава, али није изненађење од оних који сада показују силну бригу за БиХ, могућа су изненађења. Ми смо против АНП-а и нећемо га подржати - изјавио је Додик.

Министар спољне трговине БиХ и лидер СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да ни овај пут, он и остали српски министри у Савјету министара неће подржати АНП. Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ Душанка Мајкић наводи да су српски министри овај документ, без обзира на противљење, скидањем са дневног реда одржали у животу. Подсјећа да је само један њихов глас довољан да се АНП упути у Брисел.

- Стижу рачуни за наплату, а рачун за наплату се зове, држимо вас годину дана на власти иако сте изгубили изборе. Е сад морате у прилог тога и платити. Ово ће бити плаћање - поручила је Мајкићева.

Није тајна да би НАТО једва дочекао да Годишњи национални план стигне из Сарајева. Војно политички аналитичар Владе Радуловић оцјењује да би један од сценарија могао бити да Министарство одбране БиХ ка Бриселу упути редуковану верзију документа, као сигнал да је БиХ заитересована за НАТО интеграције, али да су на чекању.
 
- Свакако да би скинуло одређену дозу терета са БиХ по питању притисака из Брисела, међутим с друге стране може да допринесе порасту тензија и можда чак већем продубљивању кризе у самој БиХ - нагласио је Радуловић.

За сада је једино извјесно да је Савјет министара БиХ у техничком мандату одржао у животу АНП. Ако је судити по изјави министарке одбране БиХ Марине Пендеш, неопходно га је преименовати за наредну годину, продужити му живот и на 2020 / 2021. годину.