latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:39 ⇒ 22:23 | Аутор: РТРС

Веће плате од Нове године

Влада Српске утврдила је сет закона о повећању плата радницима у јавном сектору. Најниже плате биће увећане за 20 одсто, а највише за пет одсто како би сви радници добијали исти новчани износ на плату. Разговарано је и о измјенама и допунама закона о раду, како би се омогућило увећање плата у реалном сектору. Предсједник Владе Радован Вишковић је изјавио да до нове године измјене овог закона неће бити могуће.

Од Нове године сви запослени у органима јавне управе, МУП-у, институцијама правосуђа, образовања, у области културе имаће веће плате. Плате неће бити повећане за оне чији је коефицијент 26,23, као ни предсједнику, министрима, савјетницима у Влади Републике Српске. Најнижа плата у Српској биће виша од 450 марака. Кроз четири коефицијента раст плата ће се кретати од најниже до 20 одсто, а оне највише биће увећане за пет одсто. Циљ овог рјешења био је да сви радници на плату добију исти износ увећања.

- Ако је повећање, на примјер, 90 КМ, онда тај износ примају и они од 450, а исти износ примају и они с платом од 1500 КМ - изјавио је Вишковић.

- Када говоримо о најнижој плати наш захтјев је да она износи 550 КМ од 1.јануара, а да се у идућој години стварају услови да та плата бар до другог квартала дође до 600 КМ - поручила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Иако Синдикат инсистира на хитним измјенама Закона о раду како би и радници у реалном сектору могли да остваре законом прописана права, Вишковић каже да Радна група наставља преговоре, али да није реално очекивати финал овог документа до Нове године.

- Рекли смо да ћемо неке сегменте које је обрађивао Општи колективни уговор уградити у сам закон и дати више простора појединачним гранским уговорима - нагласио је Вишковић.

У Савезу и Конфедерацији синдиката не одустаје се од захтјева да се изврши усклађивање прописа Закона о платама са Законом о раду како би дошло до уједначавања права свих радника. У Савезу сматрају да је потребно сачинити документ који ће важити три године и гарантовати годишње увећање плата, а од Владе очекују да дјелује према пословној заједници, и да сви они бенифити које им обезбједи, буду усмјерени на повећање плата у реалном сектору.

- Не може стално из пословне заједнице долазити порука како је њима тешко, како плате треба повећати, као да то треба да уради неко други а не они, а истовремено да расте добит. Ми подржавамо раст, али у тој добити има много радничких леђа и зноја, а тим радницима не расту плате - нагласила је Мишићева.
 
- Законом о раду дефинисана су права на топли оброк и регрес и то је један од наших суштинских захтјева и од тога нећемо одустати, јер то омогућава да сви радници у Српској буду у јединственом положају и да сви остварују једнака права - рекао је потпредсједник Конфедерације синдиката  Божо Марић.

Усаглашено је, јачање социјалног дијалога и рада Економско-социјалног савјета у Републици Српској. Вишковић је истакао да Влада неће пристати на притиске Европске уније, да овакво преговарање буде пренесено на ниво БиХ.