latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:40 | Аутор: Б92

Ђоковић: Биће тешко бити први, ривали су јаки, али имам огроман мотив

Новак Ђоковић ће послије тријумфа у Паризу од недјеље кренути у битку за посљедњи трофеј сезоне, на АТП тур финалу у Лондону.
Новак Ђоковић  (Фото:.facebook.com/NoleFanClub.) -
Новак Ђоковић (Фото:.facebook.com/NoleFanClub.)

Неће то бити само битка за престижни пехар, већ и за челну позицију на крају сезоне. Пет пута је био први на крају сезоне, успјели у томе и ове године, изјадначиће рекорд Пита Сампраса.

Српски тенисер, који је у понедјељак послије тачно годину дана перманентне владавине препустио трон Рафаелу Надалу, свјестан је да ће у "О2 арени" имати тежак задатак.

Ђоковић је у групи "Бјерн Борг" заједно са Роџером Федерером, Домиником Тимом и Матеом Беретинијем. Не жели да се бави калкулацијама, циљ му је да добије све мечеве на турниру и врати се на прво мјесто.

- Биће то екстремно тежак задатак за мене када се има у виду ко су противници у групи. Уколико успијем годину да завршим на првом месту. биће фантастично. Имам велики мотив - признао је Новак.

Ове године одиграо је неколико изузетних мечева. Издваја се онај из финала Вимблдона са Федерером када је послије 12:12 у петом сету и тај-брејка стигао до титуле.

- Када је ријеч о таквим мечевима, ради се о визуализацији и припреми себе за све могуће ситуације. Покушавам да 'одиграм' меч у својој глави прије изласка на терен. Нисам могао да предвидим такав сценарио, али увијек себе замишљам као побједника". Уз ту снагу воље, морате имати снагу која дозали из ваше менталне и емоционалне стране. За мене је то вечита битка унутар мене, веће и од оне која се дешава споља. Нису разне ситуације на терену то што те повређује већ како се ти изнутра носиш са тим ситуацијама, како их прихваташ, како их преживљаваш - додао је Ђоковић..

Без обзира на то што сви имају преко 30 година, Ђоковић, Федерер и Надал су и даље доминантни у свијету тениса. Српски тенисер каже да су му они највећи мотив.

- Један другог чинимо јачим, захтијевамо један од другог да напредујемо у игри. Њих двојица су вјероватно и највећи разлог зашто се још такмичим на овом нивоу. Чињеница да су ушли у историју ме и даље инспирише и мотивише, да урадим исто што и они, чак и више - закључио је Ђоковић.

Он ће у недјељу 10. новембра од 14 часова играти први меч у синглу, а противник му је Матео Беретини. Вечерњи термин од 20 часова разервисан је за дуел Роџера Федерера и Доминика Тима.