latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:48 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Додик на удару СДС-а и СДА

Након што је изјавио да га је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић спријечио да попуни упражњене позиције Срба у Управном одбору Централне банке БиХ, Милорад Додик нашао се на удару СДС-а и СДА.

Ове странке Додика оптужују да је он разлог зашто српских кадрова више нема у управљачкој структури Централне банке.

Из СНСД-а им поручују да проуче пресуде у вези са овим случајем, и прекину опструисати одлуке, на које српски члан Предсједништва има право.

Додик тврди да је Џаферовић блокадом именовања српских кадрова у Управни одбор Централне банке БиХ нанио велику штету Републици Српској. Подсјећа да је одлуку о разрјешењу претходних српских кадрова Суд БиХ привремено обуставио и истиче да након уклањања те судске мјере није смјело бити препрека попуни упражњених позиција.

- Централна банка има Управни одбор од пет чланова. Овдје се ради о шпекулацији којом покушавају да преостала три члана уведу у позицију да доносе одлуке о пословима Централне банке, а тамо више нема Срба. То је неприхватљиво - нагласио је Додик.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић одбацује оптужбе.

- Гласао сам против, јер су разлози за смјену били законски спорни, а спорна је била и процедура разрјешења. Што се тиче именовања нових кадрова из реда српског народа, наравно да нећу имати ништа против, али је мој став да требамо сачекати окончање покренутог судског процеса - рекао је Џаферовић.
 
Са Џаферовићевим ставом сагласан је СДС-ов делегат у Вијећу народа Републике Српске Вукота Говедарица. Тврди да је кризу проузроковао Додик јер је Љубишу Владушића и Триву Маринковића смијенио, како каже, незаконито, из страначких мотива.

Одговорио му је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић тврдњом да је Додикова одлука као ваљана потврђена и пресудом Суда БиХ, донесеном 18. септембра. Ковачевић појашњава да су Маринковић и Владушић смијењени јер по правилнику нису ни могли бити чланови Управног одбора.

- Имамо случај да је један правоснажно пресуђен за наношење тјелесних повреда и не може бити у управним органима институција БиХ ни по закону ни по правилницима, а други је машински инжењер - изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић тврди да СДС, бошњачки медији и БН, како каже, воде кампању како би јавност обманули да је Додик наводно незаконито смијенио кадрове који су били избор Младена Иванића. Истина је, каже, да Додик није могао да одговара за њихове поступке, да их је разријешио легално унутар својих овлашћења и на њихове позиције предложио угледне професоре Економског факултета Радомира Божића и Драгана Кулину.