latinica  ћирилица
07/11/2019 |  19:10 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Невесиње: Почело обиљежавање Mитровдана

У Невесињу је данас поменом погинулим борцима код Спомен-костурнице, који је служио умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, почело обиљежавање Митровдана - Дана општине и крсне славе Борачке организације Републике Српске, те сјећања на славне митровданске битке из 1992. и 1994. године, када је одбрањена Српска.

Након помена, окупљени саборци, представници власти, борачких организација, удружења и породице погинулих, посјетили су спомен-собу у Невесињу у којој су исписана имена 476 бораца који су живот дали за стварање Републике Српске.

Невесињска општина ове године дводневним програмом уз обиљежавање Митровдана, Дана општине, обиљежава и 800 година од првог помињања Невесиња у неком документу, као и 800 година Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Некадашњи командант дивизионе противваздушне одбране Невесињске бригаде Зоран Јањић рекао је да је Невесињска бригада опстала на страшном мјесту, те да су митровданске битке из 1992. и 1994. године сигурно уписане златним словима у српску историју.

Јањић је истакао да они који су преживјели имају обавезу да се сјећају погинулих сабораца, који су живот уградили у темеље Републике Српске.

Након помена, у општини Невесиње одржан је округли сто "Митровданске битке Невесињске бригаде-симбол одбране источне Херцеговине и Републике Српске" на коме су учествовали умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, ратни команданти и љекари, представници Црвеног крста, те тадашње општинске власти.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић у Градској галерији отворио је изложбу фотографија под називом "Опомена о страдању Срба од 1991. до 1995. године", те додијелио осам постхумних одликовања за погинуле борце на херцеговачком ратишту.

Потом је у Дому културе "Небојша Глоговац" организован пријем за породице погинулих бораца.

Програм обиљежавања биће настављен сутра Светом архијерејском литургијом коју ће у 9.00 часова у Саборном храму Вазнесења Господњег служити Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

У 10.45 часова биће одржана свечана сједница Скупштине општине Невесиње, када ће бити додијељена највећа општинска признања заслужним појединцима.

Код Споменика слободе у 11.30 часова биће служен парастос и положени вијенци.

Програм обиљежавања биће завршен свечаном академијом која ће бити одржана у 12.00 часова у Дому културе "Небојша Глоговац", на којој ће бесједу одржати предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Костић.

Митровдан се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца ове бригаде коју су чинили већином борци из Невесиња и долине Неретве, а рањено их је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве.