latinica  ћирилица
07/11/2019 |  19:45 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

Потписан споразум о сарадњи у области одбране између Србије и Индије

У Београду је потписан Споразум о сарадњи у области одбране између Србије и Индије.
Вулин и Џаишанкар - Фото: СРНА
Вулин и ЏаишанкарФото: СРНА

Споразум су потписали српски министар одбране Александар Вулин и индијски амбасадор у Србији Субрат Батачарџи. Претходно се Вулин у Београду састао са министром спољних послова Индије Субрамањамом Џаишанкаром.

Вулин и Џаишанкар истакли су заједничко очекивање да ће споразум допринијети развоју и јачању свеукупне сарадње двије државе, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Министар Вулин је на састанку захвалио за принципијелну подршку коју Индија пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије и напорима да се мирним путем и дијалогом ријеше отворена питања на Косову и Метохији.

Он је нагласио да је за Србију неприхватљиво формирање такозване војске Косова, као и смањење бројног стања припадника КФОР-а, који у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН представља једини гарант безбедности на простору јужне српске покрајине.

Вулин је истакао да је Србија у потпуности посвећена војној неутралности и опредијељена за сарадњу са партнерима и на Истоку и на Западу.

Сходно томе, он је поручио да ће Министарство одбране Србије наставити да води балансирану политику и развија односе у области одбране са свим државама и међународним организацијама у складу са националним и спољнополитичким приоритетима.

Министар спољних послова Индије Џаишанкар захвалио је за срдачан пријем, рекавши да му је драго што се традиционално добри и пријатељски односи Србије и Индије заснивају на разумијевању и обостраном уважавању.