latinica  ћирилица
07/11/2019 |  20:09 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Ђокић: Пројекте ставити у функцију подршке привредном расту

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је данас у разговору са представницима Америчке агенције за међународни развој да реализацију пројеката, нарочито оних великих, треба ставити у функцију подршке привредном расту и развоју.
Бањалука - Ђокић - представници УСАИД-а - Фото: СРНА
Бањалука - Ђокић - представници УСАИД-аФото: СРНА

Саговорници су на састанку у Бањалуци, којем је присуствовао и савјетник предсједника Владе Републике Српске Милорад Лукић, изразили обострано задовољство досадашњом сарадњом, коју су оцијенили веома успјешном, те изразили спремност за наставак и унапређење заједничког рада, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Представници УСАИД-а представили су нови пројекат асистенције енергетском сектору, који ће бити реализован у наредних пет година у блиској сарадњи са свим заинтересованим странама.

Пројекат подразумијева техничку помоћ институцијама, електропривредама, регулаторима и другим субјектима у испуњавању обавеза из Уговора о енергетској заједници и европских директива, при чему су приоритет сектори гаса, електричне енергије, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Реформе потпомогнуте овом активношћу олакшаће будућа улагања у енергетски сектор, а самим тим и подићи ниво енергетске безбједности.

Представници УСАИД-а изразили су спремност да кроз нови пројекат помогну у даљем економском оснаживању земље, привлачењу инвестиција и успостављању и даљем унапређењу тржишта електричне енергије.