latinica  ћирилица
07/11/2019 |  21:12 ⇒ 08/11/2019 | 08:40 | Аутор: РТРС

Игор Жунић за Печат: Дошло је вријеме да Српска реагује

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић, гостујући у емисији Печатм рекао је да Република Српска годима упозорава на непоштовање Дејтонског мировног споразума, али и на неуставна бонска овлаштења.

- Владајуће странке и институције Српске су ријешиле да реагују у смислу подношења иницијативе за сазивање посебне сједнице НСРС - истакао је он.

Рекао је да ће се тамо наћи информација о трансформацији дејтонске структуре и утицаја на положај и права Републике Српске.

- Информација је састављена из три дијела, прије свега описа настанка дејтонске структуре БиХ, неуставних интервенција које су рађене на Устав БиХ и Републике Српске. Ту прије свега мислим на неуставна и неовлаштена бонска овлаштења и интервенционизам свих оних актера који су утицали да Српска губи нека овлаштења која су јој дата у Дејтонском споразуму - нагласио је Жунић.

Жунић је истакао да ће на крају се доћи до ставова које Народна скупштина, као највише законодавно тијело Српске, треба да заузме по питању свих поменутих ствари.

Он је напоменуо да постоји могућност да поменута информација не покаже неке нове чињенице.

- Видјели смо и сами како су бонска овлаштења и све оне радње које су рађене у ранијем периоду имале утицај и на сам статус Републике Српске, а и на појединце који су имали и неку врсту људске штете. Кроз информацију о којој говорим биће све провучено и мислим да она често треба да се нађе на сједницама НСРС, али њом је представљен један континуитет који све више ескалира. Сматрам да у томе учествују и људи из Републике Српске који нелегално сједе у Савјету министара, а видјели смо и да Декларација коју је дала СДА представља документ континуитета притиска те врсте, антидејтонског и антиуставног - истакао је Жунић.

Жунић је нагласио да је сада тренутак да сви посланици у НСРС разумију да се ради о процесу, а не нечему што се дешава случајно и изразио очекивање за коректну расправу и конкретне закључке које би НСРС требала да донесе.