latinica  ћирилица
07/11/2019 |  21:29 ⇒ 21:31 | Аутор: СРНА

СНСД: Симптоматична брзина одлука Министарства управе

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Приједора Далибор Павловић изјавио је данас да је симптоматична брзина којом Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске одговара на дописе градоначелника Приједора.
Скупштина града Приједора - Фото: СРНА
Скупштина града ПриједораФото: СРНА

- Прошло је седам дана од слања дописа градоначелника до повратне информације Министарства, а ево има већ 15 дана како смо послали Министарству мишљење о неспровођењу закључака градоначелника и још нисмо добили одговор - рекао је Павловић новинарима у Приједору у паузи данашње сједнице Скупштине града.

Он је истакао да то очигледно има везе са тим што је на челу овог министарства кадар странке из које је и градоначелник Приједора.

Говорећи о приватним тужбама одборника Скупштине града против скупштинских одлука, Павловић је оцијенио да је то "крајње лицемјерно".

Шеф Клуба одборника ДНС-а Горан Предојевић рекао је да је одлуке, којима су раније ове године оспорени акти Скупштине града, једногласно донијела Влада Републике Српске у којој сједи 16 министара, те да, стога, не стоји приписивање страначког доношења одлука.

Након више тужби лица против одлука Скупштине града Приједора у којима је Окружни суд у Приједору тужбе уважио и локалном парламенту наложио да их поништи, приватне тужбе против ове институције поднијели су и одборници ДНС-а Бране Радановић и Оливера Брдар Мирковић.

Они сматрају да није било стварних разлога за њихово разрјешење из Комисије за избор и именовање, као и да то није обављено у складу са Пословником.

- Сматрам и даље да је у питању политичка чистка и да није било других разлога за смјену чланова Комисије. Из тог разлога, чисто моралног, поднијела сам приватну тужбу зато што не желим да образложење које је прочитано и које је остало у записнику Скупштине буде нешто што ће се у будућности сматрати разлогом - рекла је Мирковићева новинарима у паузи засједања.

Предсједник Скупштине града Ајдин Мешић рекао је да не може одговорити на питање који су све одборници поднијели тужбе против Скупштине, будући да је ријеч о процесима који су још у току.

Против одлука Скупштине града Приједора су пресуде Окружног суда у Приједору у корист бившег члана Одбора за жалбе Пантелије Панића и бившег директора Центра за социјални рад Милене Миодраговић.

Одлуке Скупштине града о разрјешењу и именовању Комисије за избор и именовање и Одбора за жалбе оспорило је у марту Министарство управе и самоуправе Републике Српске, а у јулу и Влада Републике Српске, наложивши Правобранилаштву да покрене управне спорове против тих скупштинских одлука.

У међувремену је Скупштина града укинула своје оспорене одлуке и донијела нове, на шта је прошлог мјесеца дошло мишљење Министарства управе и локалне самоуправе да је требало чекати резултате управних спорова.

Градска Скупштина Приједора именовала је данас Савјет за израду Просторног плана града за период 2020-2040. године и Савјет за израду Регулационог плана спортског аеродрома Урије.

Одборници су разријешили дужности чланове Управног одбора Агенције за економски развој града Приједора ПРЕДА-ПД Светлану Чеко, Зорана Росића и Милована Половину због истека мандата, те их именовали за вршиоце дужности до избора новог четворогодишњег сазива, а донијели су и одлуку о расписивању јавног конкурса за именовање чланова овог тијела.