latinica  ћирилица
08/11/2019 |  07:40 ⇒ 07:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Супер херој протеста у Чилеу хит на друштвеним мрежама (ФОТО)

Мишићави човjек са капуљачом који штити себе саобраћајним знаком са натписом “стоп“, у сред сукоба са чиленаском полицијом током протеста у Сантјагу, постао је виралан на друштвеним мрежама, гдjе га корисници доживљавају као романтичног јунака борбе која траје већ три недjеље.
ПареМан или Капетан Стоп (Фото: kfgo.com) -
ПареМан или Капетан Стоп (Фото: kfgo.com)

Човjек је прозван “ПареМан“ или “Капетан Паре“ јер “паре“ на шпанском значи “стоп“, а фотографију је први снимио фотограф Ројтерса Хорхе Силва на централној магистрали Аламеда.

- Био је веома упечатљива фигура на првој линији протеста, док је летjело камење, а полиција користила сузавац да би све растерала - рекао је Силва и додао да је човjек нестао убрзо након што га је фотографисао.

Лик човjека од тада често цртају и карикатуристи.

Хештег #PareMan постала је омиљена на друштвеним мрежама, а поједини га сматрају “првим чилеанским суперхеројем протеста“, који су почели због повећања цијена карата за јавни превоз, а проширио се на замјерке због ниских плата и пензија, високих цијена комуналних услуга и лошег функционисања јавних служби, навео је Ројтерс.

Гвидо Салинас, чилеански карикатуриста и илустратор стрипова, написао је на Инстаграму да ПареМан није могао ни да сања колико његов чин држања знака “стоп“ представлље предсказање, у вријеме оптужби на рачун чилеанске полиције за злоупотребу људских права и захтјева да се повећају пензије и смање цијене комуналних услуга.

- Постоји нешто симболично у штиту тог младог бунтовника што он можда није схватио у то вријеме. Био је увучен у бијес од којег нико данас не може да побјегне, а то је само био његов начин да се заштити - написао је Салинас.

Неколико карикатуриста, укључујући Салинаса, са ПареМаном су нацртали и пса званог Матапакос, што је је ријеч чилеанског сленга за “убицу полицајаца“.

ПареМан и пас Матапакос (Фото: Cred @guidokidsalinas)

Тај пас, један од многих луталица у Сантјагу, црни је мјешанац са црвеном марамом око врата, који се често придруживао протестима 2011. године, на којима је захтијевано бесплатно универзитетско образовање.

Матапакос је тако назван јер је показивао антипатију према полицији за разбијање демонстрација која се сукобљавала с демонстрантима и често се могло видјети како лаје и режи на њих.

Друге личности које су постале феномен на друштвеним мрежама су човјек обучен у Спајдермена који изводи импровизовани плес око шипке у метроу, гдје су протести започели, као и особа обучена у лик Пикачу из Покемона која плеше међу демонстрантима.

До сада је у протестима у Чилеу погинуло најмање 23 људи, више од 1.650 демонстраната и 800 полицајаца је повријеђено, а више од 7.000 особа је ухапшено.