latinica  ћирилица
08/11/2019 |  09:53 ⇒ 09:54 | Аутор: СРНА

Агић: Циљ пребацивања миграната у село Липа је исељавање Срба из ФБиХ

Предсједник Скупштине општине Источни Дрвар Душко Агић рекао је Срни да ова општина подржава Србе у Федерацији БиХ у намјери да спријече да српско село Липа код Бихаћа постане мигрантски центар, оцјењујући да би пребацивање миграната на ово подручје довело до исељавања Срба, што је некима изгледа циљ.
Источни Дрвар - Фото: РТРС
Источни ДрварФото: РТРС

- Иако смо општина у Републици Српској дајемо пуну подршку Србима који не желе да мигранти буду пребачени из Бихаћа у српско село Липа. Тиме би се српско становништво у Федерацији поново морало селити са својих огњишта, а то је изгледа нечији циљ - каже Агић.

Он истиче да су Срби у ФБиХ стално изложени недаћама и да се муке које годинама проживљавају стално понављају.

- Изгледа да је једини проблем што смо Срби и што припадамо ентитету у којем смо сведени на статистичку грешку. Федералне власти свакодневно врше тортуру над повратницима, а ми само желимо слободу и да живимо на својим вјековним огњиштима - рекао је Агић.

Он је додао да општина Источни Дрвар подржава став српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да је неприхватљиво да мигрантски кампови буду формирани у српским насељима и да ће се представници Републике Српске томе супротставити.

Агић је нагласио да Срби у федералним општинама које се налазе у близини Источног Дрвара имају велику подршку ове општине.

Градско вијеће Бихаћа дало је сагласност да на локацији Липа између Бихаћа и Босанског Петровца, као јединој која је у градском власништву, буде формиран привремени прихватни центар за мигранте.

Локација је предложена са намјером да мигранти буду измјештени ван насељених подручја у Бихаћу.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да ће се Срби организовати и по сваку цијену спријечити да мигранти из Бихаћа буду пребачени у српско село Липа.