latinica  ћирилица
08/11/2019 |  10:40 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Кошарац: Због фотеља у Сарајеву, СДС и ПДП покушавају да уруше и уставну позицију Српске

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац оштро је осудио приједлог Клуба посланика СДС-а и ПДП-а да Представничи дом одлучује о чланству у комисијама, упозоривши да би на тај начин била ослабљена уставна позиција Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Из дана у дан све је јасније да СДС и ПДП на челу са Мирком Шаровићем само смишљају начине како да остану у својим фотељама, не марећи за позицију Републике Српске и српског народа у БиХ - истакао је Кошарац у изјави за Срну.

Он је упозорио да би реализацијом овог "'прљавог' и лицемјерног плана изборних губитника из Републике Српске у значајној мјери била ослабљена позиција Српске и њених представника на нивоу БиХ, а све зарад њихових фотеља".

- Ако би се на овај начин, без Клуба посланика СНСД и Српског клуба, формирале комисије то би довело до екстремног слабљења и дерогирања уставне позиције Републике Српске. Али, то, очигледно, Мирка Шаровића није брига, јер њега никада није ни интересовала позиција и снага Републике Српске, већ његова позиција, лични интерес и фотеља за коју се држи свим силама - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, једна трећина посланика из Републике Српске изабрана на непосредним изборима мора бити на исти начин представљена у комисијама, а овај план СДС-а и ПДП-а је рушење Уставом загарантованих права Срба и представника Републике Српске да буду равноправно и уставно заступљени у комисијама и да на тај начин доносе одлуке.

- Јавност мора да зна да су о овој идеји говорили представници СДА на сједници проширеног Колегијума, а да сада те њихове идеје покушавају да реализују СДС и ПДП као њихови извођачи радова уз помоћ појединих странака из Федерације БиХ -  рекао је Кошарац.

Он је констатовао да Мирко Шаровић не брине о грађанима Републике Српске, чију изборну вољу не поштује, већ о сопственим интересима, а уставна позиција Републике Српске требало би да буде "жртва његове сада већ болесне жеље за опстанком у фотељи и у власти".

- Са оваквим Шаровићевим плановима можемо само да очекујемо озбиљну штету по Републику Српску. СНСД неће дозволити изигравање Устава, закона и изборне воље грађана Републике Српске и колико год се Мирко Шаровић упињао да је уруши, ми ћемо још више да је штитимо - поручио је Кошарац.