latinica  ћирилица
08/11/2019 |  10:50 | Аутор: СРНА

Неуставан Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ

Запетљано клупко о истицању симбола БиХ почело се одмотавати када је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик доласком на ову функцију захтијевао да се истакне застава Републике Српске у згради Предсједништва, што је изазвало салву реаговања остала два члана Предсједништва БиХ и хорску осуду, првенствено, бошњачких политичара и академске заједнице.
Предсједништво БиХ (фото:predsjednistvobih.ba) -
Предсједништво БиХ (фото:predsjednistvobih.ba)

Тада се у тим реаговањима могло чути да је измјенама и допунама Закона о застави БиХ забрањено истицање било које друге заставе уз заставу БиХ и да су, уколико се то догоди, запријећене новчане казне.

Међутим, нико није рекао да закон на који се позивају, у ствари, није ни усвојен јер процедуре нису завршене док Предсједништво БиХ не донесе одлуку и објави је у Службеном гласнику БиХ.

С тога је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поднио јуче Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ.

У Генералном секретаријату Предсједништва БиХ 18. фебруара ове године Срни је потврђено да је Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ који прописује да "ниједна друга застава не смије бити истакнута уз заставу БиХ", као и новчане санкције неважећи, није уставан и никада није потврђен у Предсједништву БиХ нити је та одлука објављена у Службеном гласнику БиХ.

У одговору који је тада Срни достављен из Генералног секретаријата Предсједништва БиХ, истакнуто је да никада није завршена процедура усвајања ових законских измјена која је прописана чланом један став шест Устава БиХ и регулише питање симбола.

- БиХ ће имати оне симболе које својом одлуком одреди Парламентарна скупштина и потврди Предсједништво БиХ - наведено је у Уставу.

Међутим, Предсједништво БиХ никада није завршило свој дио посла.

- На сједницама Предсједништва БиХ никада није одлучивано о давању одобрења на закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ /Службени гласник БиХ 23/04/. Сходно томе, никаква одлука о томе није објављена у Службеном гласнику БиХ - писало је тада у одговору на упит Срне који је потписао генерални секретар Предсједништва БиХ Зоран Ђерић.

Први Закон о застави БиХ који је усвојила Парламентарне скупштине објављен је у Службеном гласнику БиХ број: 19/01 и садржај тога закона прошао је цјелокупну уставну процедуру јер је потврђен Одлуком Предсједништва БиХ која је такође објављена у Службеном гласнику БиХ број: 28/01 од 13. новембра 2001. године.

Измјене и допуне овог закона о застави БиХ, на које се позивају противници уношења заставе Републике Српске у заједничке институције, усвојила је Парламентарна скупштина БиХ и објављен је у Службеном гласнику број: 23/04, али никада није потврђен од Предсједништва БиХ, што је Срни потврдио и одговор генералног секретара Предсједништва БиХ.

Из хронологије догађаја јасно је да измјене и допуне Закона о застави БиХ из 2004. године нису на снази, јер није проведена уставна процедура која је прописана у члану један став шест Устава БиХ.

Управо измјенама и допунама овог, никад усвојеног, закона прописано је да се не смију истицати друге заставе уз заставу БиХ, осим у случају Оружаних снага БиХ, али и да ће застава БиХ бити истакнута на зградама Суда и Тужилаштва БиХ, као и Централне изборне комисије.

Имајући у виду да нису завршене процедуре усвајања измјена и допуна овог закона, може се закључити да се на правосудним институцијама већ годинама неуставно и незаконито истиче застава БиХ јер Предсједништву БиХ тек треба да се изјасни о овим законским измјенама и одлучи да ли ће их потврдити.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поднио је јуче Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ.

У саопштењу из кабинета српског члана Предсједништва наводи се да се разлог за упућивање овог захтјева налази у чињеници да наведени Закон није у складу са чланом један став шест Устава БиХ у којем се каже да "о симболима БиХ одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Предсједништво".

У саопштењу се појашњава да се "у захтјеву, који је поднио српски члан Предсједништва, наводи да је Парламентарна скупштина БиХ 2004. године усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, али да он није потврђен од Предсједништва БиХ из чега произилази да није у складу са Уставом БиХ, односно да приликом његовог доношења није испоштована Уставом прописана процедура из цитираног члана један став шест Устава БиХ".

- Имајући у виду наведено, све мијењане и допуњаване одредбе Закона из 2004. године нису у складу са Уставом БиХ зато што текст усвојен од Парламентарне скупштине БиХ није на снази јер није потврђен од Предсједништва БиХ. Слиједом наведеног, тражим да Уставни суд БиХ проведе поступак оцјене уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ /'Службени гласник БиХ' број 23/04/, који није усвојен у складу са чланом један став шест Устава БиХ, што даље подразумијева да измјене Закона из 2004. године нису усвојене - наводи се у захтјеву српског члана Предсједништва БиХ.

Одредбе које се налазе у неуставном Закону о измјенама и допунама Закона о застави БиХ односе се на одређивање локација на којима се истиче застава БиХ, као и на новчане казне због њеног неистицања, додаје се у саопштењу.

Српски члан Предсједништва предложио је Уставном суду БиХ да сходно Уставу и Правилима Уставног суда БиХ донесе одлуку према којој наведени Закон није у сагласности са чланом један став шест Устава БиХ због чега се исти укида и његове укинуте одредбе престају да важе, те да се наложи Парламентарној скупштини БиХ да наредног дана од дана објављивања одлуке покрене процедуру којом ће Закон ускладити са Уставом БиХ.