latinica  ћирилица
08/11/2019 |  11:14 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Покрадени лични подаци пацијената из јавних болница у Хрватској

Хиљаде пацијената у Хрватској који чекају уградњу вјештачког кољена добили су поруке путем телефона са анонимним упозорењем да не иду на операције у јавне болнице јер тамо уграђују протезе сумњивог квалитета, а пацијенти су згрожени крађом личних података, пише хрватски портал "Дневник".
Здравство у Хрватској  (Фото:DW/S.Bogdanić) -
Здравство у Хрватској (Фото:DW/S.Bogdanić)

Министар здравља Хрватске Милан Кујунџић признао је да је информатички систем болница застарио и да је вријеме за његову надоградњу.

- Подаци се чувају у информационим системима појединих болница и одјељењима која се тиме баве. Истражићемо све и вјерујем да ћемо пронаћи ко је дао те податке - рекао је Кујунџић.

Представник Удружења за промоцију права пацијената Јосип Перић изјавио је да свједоче највећем скандалу злоупотребе личних података у хрватском здравству.

- Необично је и веома застрашујуће да пацијенти са непознатог броја добијају поруке - рекао је Перић.

Он сумња да иза скандала стоје приватне здравствене установе и љекари који раде и у јавним и у приватним установама, наводи овај хрватски портал.

- Један сценарио је да су неке приватне особе дошле на незаконит начин до података путем болница и јавних установа и стекли тиме финансијску корист, а други да је можда стварно ријеч о неком звиждачу - истакао је Перић.

Представник Хрватског завода за здравствено осигурање Луцијан Вукелић умирује грађане, тврдећи да све што се налази на тржишту има сертификате.

- Јавно здравство уз то има читав низ предности над приватним. Као ортопед, могу да поручим да грађани могу имати апсолутно повјерење у јавни здравствени систем јер је број уграђених протеза и операција много већи него у неким другим установама - каже Вукелић.

Стручњак за заштиту личних података Петар Вушковић каже да није тајна да цијели здравствени систем шкрипи, те да ни овај пропуст није изненађење.

- Врло вјероватно је да нису спровели читав низ организационих и техничких мјера заштите личних података - рекао је Вушковић.

Овај случај ће након званичне пријаве истраживати Агенција за заштиту личних података у којој су истакли да могу тражити помоћ других институција, а ако утврде да нису надлежни, поступање ће препустити полицији и тужилаштву.