latinica  ћирилица
08/11/2019 |  11:19 | Аутор: СРНА

Теслић: 200 привредника на Форуму о интернационализацији пословања

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић отворила је у Теслићу 5. Форум о интернационализацији пословања, за који је истакла да је врло битан за владе Републике Српске, Србије, али и у региону.
Хотел Кардила - Теслић (фото:Rajko R. Karišić) -
Хотел Кардила - Теслић (фото:Rajko R. Karišić)

- Битно је да јачамо нашу привреду, битно је да остварујемо контакте са привредницима и у Србији и да се привредници из Српске повезују на правилан начин - изјавила је Гашићева.

Она је указала да је врло важно да се оно што се произведе, и прода.

- Ту су наши привредници да помогну кроз овај сегмент и да на тај начин дижемо привреду Републике Српске, да остварујемо контакте и на крају имамо корист за Србију и Републику Српску - рекла је Гашићева.

Државни секретар Министарства привреде Србије Бранимир Стојановић указао је на потребу континуитета оваквих привредних форума.

- Министарство привреде Србије наставиће да подржава овакве иницијативе јер нам је ово најпотребније за мала и средња предузећа, да начине нове контакте, прије свега регионално, а онда и ван региона да излазе на нова тржишта - изјавио је Стојановић.

Он је додао да привредници на тај начин имају прилику и да упознају конкуренцију, као и да се упознају о новим трендовима.

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић рекао је да се на дводневни форум, који је организован у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, пријавило више од 200 учесника из балканских земаља, те из Словеније, Њемачке, Турске, Русије, Мађарске, као и предузећа из САД и Кине.

- Форум је почео синоћ организовањем панела о могућностима извора финансирања из ЕУ фондова за мала и средња предузећа - рекао је Ђукић и навео да су за данас предвиђени сусрети привредника по принципу "би-ту-би" састанака.

Он је подсјетио да се овај форум одржава наизмјенично у Републици Српској и Србији, а претходна четири била су у Бањалуци, Новом Саду, на Јахорини и Златибору и на њима је учествовало више од 800 предузећа, кластера и институција које се баве развојем, током којих је одржано је више од 1.700 "би ту би" састанака.