latinica  ћирилица
08/11/2019 |  12:41 ⇒ 12:52 | Аутор: Агенције

Боливија: Демонстранти градоначелницу полили бојом и ошишали (ВИДЕО)

Грађани Ла Паза, незадовољни ситуацијом у Боливији, изашли су на улице широм државе како би протествовали против акутелне власти.
Боливија- градоначелницу града Винту залили бојом и ошишали - Фото: Тwitter
Боливија- градоначелницу града Винту залили бојом и ошишалиФото: Тwitter

Као главни разлог протеста, демонстранти су навели наводну нерегуларност избора на којима је побиједио Ево Моралес.

Осим у Ла Пазу, драматично је било и у Винту гдје су грађани напали своју градоначелницу Патрисију Арће, извукли је на улицу, полили црвеном фарбом, а затим је и ошишали.

Винту, град од 60.000 становника, преплављен је људима са маскама који су у бијесу полупали излоге палицама и каменицама.

Градоначелницу Арће, чланицу владајућег Покрета за социјализам, антивладини демонстранти сачекали су на изласку из градске управе. Оптужили су је да је регрутовала симпатизере Моралесове власти и доводила их у град како би разбили протесте, наводе страни медији.

Напад на Арће осудили су предсједник Ево Моралес и потпредсједник Алваро Гарсија. Моралес је рекао да је за демонстранте злочин бити жена и да се земља суочава са "новим таласом фашизма".

У протестима је погинуо и један младић, који је трећа жртва од 20. октобра када су избори одржани.

Моралес је на власти од 2006. године, а 20. октобра је на изборима продужио свој мандат. Опозициони лидер Карлос Меса окарактерисао је те изборе као "монументалну превару".