latinica  ћирилица
08/11/2019 |  12:52 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Беванда-Петри: Конкретна сарадња након формирања власти и усвајања буџета

Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда разговарао је данас са шефом Мисије Међународног монетарног фонда за БиХ Мартином Петријем о активностима у вези са усвајањем буџета за ову и идућу годину, што је један од услова за наставак сарадње са овом финансијском институцијом.
Беванда и Петри у Сарајеву - Фото: СРНА
Беванда и Петри у СарајевуФото: СРНА

Беванда је нагласио да актуелна политичка ситуација у БиХ потврђује да буџет није у фокусу интересовања, јер тај изузетно битан документ није усвојен ни за ову годину, иако је до сада требао бити завршен и нацрт буџета за идућу годину.

- У свакој земљи буџет је основни финансијски документ и његово усвајање је озбиљан процес. Овдје, није засједао Фискални савјет БиХ, који мора да усвоји Глобални фискални оквир, а ни из Предсједништва БиХ још нам није достављен захтјев буџета за 2020. годину. Буџетом се бави само Министарство финансија и трезора због чега смо и ургирали да се састане Фискални савјет - нагласио је Беванда.

На састанку је констатовано да је на снази привремено финансирање и да то не може бити корак ка новом аранжману са ММФ-ом, нити наставак постојећег, јер се очекује усвајање буџета и спровођење реформи преузетих на темељу Писма намјере које су представници власти у БиХ потписали, саопштено је из ресорног министарства.

У саопштењу је истакнуто да је формирање и функционисање власти и даље приоритетна тема у БиХ, али и предуслов да за наставак спровођења реформи планираних кроз аранжман са ММФ-ом и другим финансијским институцијама са којима БиХ има кредитне уговоре за које није завршена процедура ратификације у Парламентарној скупштини БиХ.

Саговорници су се сагласили да ће разговори о будућој сарадњи бити много конкретнији након што буде окончан процес формирања власти у БиХ како би се о новим програмима одлучивало у пуном капацитету.

- До сада су у оквиру проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ по транши, а укупна вриједност кредитног програма, који је стопиран у јуну прошле године, износи око 1,1 милијарду КМ - наведено је у саопштењу.

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џевел.