X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
08/11/2019 |  13:57 ⇒ 16:43 | Извор: СРНА

Додик: Никада нису потврђене измјене Закона о застави (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да није прихватљиво да се застава БиХ намеће као заједнички симбол БиХ, јер у Уставу БиХ пише да о симболима одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Предсједништво које никада није потврдило измјене и допуне Закона о застави БиХ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је рекао да у том погледу овај закон не важи.

- Када се упореде ранији снимци, односно када је у Предсједништву БиХ био Младен Иванић видљиво је да су у сали за састанке биле двије заставе БиХ. То је упућивало да се ради о БиХ и о Федерацији БиХ, а нигдје није било заставе Републике Српске. Моје настојање јесте било обезбјеђивање равноправног третмана - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је сада у сали за састанке у Предсједништву БиХ само једна застава БиХ, што је помак, и да испред његовог кабинета стоји застава Републике Српске.

- Трећи корак јесте подношење Уставном суду БиХ захтјева за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, иако сам покушао да се договоримо. За сваки озбиљан суд је јасно да није испоштована уставна одредба, јер Предсједништво никада није потврдило измјене и допуне Закона о застави БиХ - додао је Додик.

Зато, нагласио је он, застава не постоји и треба да буде склоњена.

Додик је јуче Уставном суду БиХ поднио захтјев за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ.