latinica  ћирилица
08/11/2019 |  14:12 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Бањалука: Промовисано 30 доктора наука

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин данас је у овом граду у научни степен доктор наука промовисао 30 кандидата из различитих научних области, те истакао квалитет њихових дисертација који је потврђен објављивањем у међународним часописима.
Промоција доктора наука - Фото: РТРС
Промоција доктора наукаФото: РТРС

Гајанин је прије свечане промоције доктора наука Универзитета у Бањалуци, у оквиру обиљежавања 44 године Универзитета, рекао да је ова високошколска установа радила на повећању квалитета научно-истраживачког рада, што се види из докторских дисертација.

- Докторанди су прије одбране били у обавези да докажу квалитет свог докторског рада објављивањем радова у међународним часописима. На томе инсистирамо и то нам је потврда квалитета одговарајућих дисертација - појаснио је Гајанин.

Према његовим ријечима, на Универзитету годишње докторира око 30 кандидата.

- Са тог аспекта смо задовољни, јер број годишњих дисертација није пао без обзира што смо увели додатне критеријуме. Наши докторанди уложили су додатни напор да би своја истраживања публиковали, што њима помаже да постану видљиви и цитирани, али и факултетима и Универзитету - оцијенио је Гајанин.

Он сматра да није добро што је на неким универзитетима број дисертација драстично порастао, наводећи да је бањалучки Универзитет то спријечио провјером квалитета дисертација.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Срђан Душанић рекао је да му је част да данас два кандидата овог факултета, из области педагошких наука, добијају звање доктора.

- Додатна вриједност оних који данас добијају то признање јесте то што су реализовали своје докторате у периоду када смо поставили пооштрене услове за започињање овог процеса, за пријаву и одбрану доктората. Они су прије него што су дошли до ове одбране објавили одређени број радова на међународним листама, што даје додатну снагу и значај и кандидатима и њиховим докторатима - рекао је Душанић.

Доктор наука из области физичке културе Ненад Рађевић рекао је да је на докторским студијима стекао одговарајући ниво знања која планира успјешно да примијени у теорији и пракси с циљем унапређења позиције Универзитета у региону и шире.