latinica  ћирилица
08/11/2019 |  15:43 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Приједор: Бројне улице и данас носе старе називе

У Приједору, иако је велики број назива улица промијењен, бројне су још обиљежене старим називима. Формирањем Адресног регистра 2017. године почело је обиљежавање, а приоритет су имала новоизграђена насеља са неименованим улицама. У Градској управи кажу, интензивно се ради на обиљежавању улица, али и постављању бројева на домаћинствима која до сада нису означена.

Од осамдесетих година до данас многе приједорске улице добиле су нове називе. Међутим, у многим још стоје стари називи. Иако живи у Улици краља Петра Првог Ослободиоца, Анка Недимовић каже назив није промијењен.

- Улица се некада звала Маршала Тита. Има још и стари натпис - каже Анка Недимовић.

У приједорској Борачкој организацији кажу, само је неколико улица које су добиле назив по српским борцима и јединицама Одбрамбено-отаџбинског рата.

- У овом граду постоје многе улице које иритирају борце као што је загребачка, сарајевска, као што је улица 5.корпуса, док за наше доказане борце из отаџбинског рата чини ми се да нема мјеста - истакао је Зоран Предојевић, предсједник Борачке организације Приједор.

Од 2012. до 2016. године Комисија за именовање улица, нове називе додијелила је за 160 неименованих улица у избјегличким насељима. Међутим, кажу да је градска Борачка организација доставила мали број приједлога.

- Морам рећи да немамо баш пуно приједлога, имам можда једно пет приједлога за улице борца отаџбинског рата, малог Ђапе за кога се успоставило да постоји трг - рекао је Миленко Ђаковић, предсједник Комисије за именовање неименованих улица и тргова града Приједора.

Од почетка 2017. године, када је успостављен Адресни регисар, па до данас извршено је обиљежавање појединих насељених мјеста. Приоритет су имала градска и приградска насеља.

- Приједор је један од градова са највећим бројем избјегличких насеља, тако да смо у претходној години обиљежили већи број избјегличких насеља као што Аеродром, Врбице, Стари Воћњак, Калате, Стари Град није био обиљежен, тако да смо ишли да обиљежимо насеља гдје је у претходном периоду било хаотично стање - напомиње Златко Ритан, савјетник градоначелника за инфраструктурне послове Приједор.

Иако је по закону обавеза сваког домаћинства да сноси трошкове броја на кући, ради обиљежавања што већег броја домаћинстава Градска управа у текућој години издвојила је 20 хиљада марака за ове намјене, чиме је нове бројеве добило 30 одсто домаћинстава на подручју града.