latinica  ћирилица
08/11/2019 |  15:45 | Аутор: РТРС

Бањалука: Почело поплочавање пјешачке зоне код Банског двора

Пјешачка површина у околини Банског двора ускоро ће бити поплочана, у завршници прве фазе обнове централне пјешачке зоне, вриједне 1,2 милиона КМ.
Поплочавање пјешачке зоне око Банског двора (фото:banjaluka.rs.bа) -
Поплочавање пјешачке зоне око Банског двора (фото:banjaluka.rs.bа)

Послије обновљеног Банског двора, ускоро ће и његова околина заблистати у новом сјају, након чега ће грађевинци ући у другу фазу овог пројекта чији је коначни циљ потпуна измјена изгледа пјешачке зоне, све до Народног позоришта Републике Српске.

- Радови на подземним инсталацијама су завршени, тако да је ових дана почело постављање гранитних плоча уз бочну страну Банског двора – истиче начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

У оквиру уређења пјешачке зоне, ових дана ће бити посађена и нова стабла уз Бански двор, с тим да је једна од новина да ће у том, малом дрвореду бити и двије секвоје, које до сада нису сађане у градској језгри.

Kао и у већ обновљеном Паркићу, и у наставку пјешачке зоне изграђене су бетонске клупе, а уз њих, биће инсталирани и држачи за бицикле.

По завршетку ове фазе радова, грађевинци ће ући у радове на другој страни пјешачке зоне, уз Палату предсједника, па све до здања Академије наука.

Обнова пјешачке зоне почела је у септембру, а према уговору, извођач радова има рок од 150 радних дана да заврши овај посао.

Овогодишњом фазом обнове планирана је дионица на потезу од реконструисаног Паркића до првих угоститељских објеката у Улици бана Милосављевића.