latinica  ћирилица
08/11/2019 |  15:58 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Хуманитарна акција за седмогодишњег Тарика да побиједи Дравет синдром

Седмогодишњи дјечак Тарик Ровчанин из Вогошће, који је недавно остао без мајке, болује од Дравет синдрома - ријетког и тешког облика епилепсије. Да би побиједио ову ријетку болест, Тарик треба помоћ добрих људи како би лијечење наставио на клиници у Истанбулу.

За неколико дана прославиће седми рођендан, први - без мајке. Нажалост, након шестогодишње борбе мајка Санда није дочекала изљечење сина, умрла је у 36. години, а Тарик је остао без велике подршке у тешкој животној борби. Дјетињство какво имају његови вршњаци може само сањати. Бори се са тешком болешћу која онемогућава правилан раст и развој. Дравет синдром – један од тежих облика епилепсије коју карактеришу серије од по 20 напада у току 24 сата.

- Прије 20 дана на клиници је лежао, имао је 16 напада. Мајка му је преминула, тако да је од тог дана Тарик овдје са мном и са кћерком, ту је и отац који долази редовно да га посјети. Не знам шта да вам кажем, туга преголема - каже нена Зинајда Лиер.

Упркос свему, Тарик је велики мали борац. Воли да се игра, учи и пјева пјесмице. Подршка је и рођака Анастасија која му помаже да преброди тешку свакодневицу. Борба траје 24 сата.

- Један Тариков дан уз нападе је кад ви гледате дијете које у свакој секунди може да падне. Мора на клинику, има 15-16 напада у 24 сата. То је таква болест да ви морате бити 24 сата уз њега - додала је Зинајда Лиер.

За даљње лијечење дјечака потребно је обавити додатну генетску анализу у турској клиници Ацибаден, након које би, сматрају љекари, дјечак добио одговарајућу терапију. Лијекови за Дравет синдром су изузетно скупи и могу се набавити само у иностранству. Коначна цијена лијечења биће позната након претрага у Турској. Како би била обезбијеђена почетна средства покренута је хуманитарна акција. До краја мјесеца позивом на 17006, јединствени хуманитарни број за све оператере, можете донирати двије марке. Помоћи се може и уплатом новца на жиро- рачун. Уз помоћ добрих људи јача и нада за опоравак маленог Тарика.