latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:03 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Основне школе "Вук Караџић" из Звечана и Вишеграда потписале Повељу о братимљењу

Основна школа "Вук Караџић" из Звечана и истоимена школа из Вишеграда, потписале су Повељу о братимљењу школа на иницијативу Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Републике Српске, а поводом школске славе и 70 година рада школе.
Милорад Арлов на Косову  и Метохији - Фото: РТРС
Милорад Арлов на Косову и МетохијиФото: РТРС

Представници Основне школе "Вук Караџић" из Вишеграда дочекани су традиционално уз погачу и со.

- Честитам братимљење и продубљавање веза које ће свакако много значити српском народу на Косову и Метохији. Желимо вам да останете овдје и да чувате српски дух који траје и који је сигурно најјачи. Ово само показује колика је воља, снага и жеља нас из Републике Српске да будемо овдје уз вас у најтежим данима овдје на Косову и Метохији. Вјерујем да ће ово потписивање Повеље помоћи и промовисати да се и друге општине побратиме као што су многе до сад и учиниле. Ми смо стално уз вас и ми вас разумијемо и знамо - рекао је предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.

Арлов додаје да ће Одбор помагати српски народ на Косову и Метохији, а да идуће године очекују и да девети пројекат "Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске" буде реализован.

- Данас смо посебно срећни и поносни зато што славимо 70 година нашег постојања и успјешног рада. За нас је ово посебан дан јер данас потписујемо Повељу о братимљењу. Знала сам, када су наша дјеца отишла у Вишеград, да ће то бити тек почетак дружења Општине Звечан и Општине Вишеград, односно између Косова и Метохије и Републике Српске. Данас са вјером у Бога, надом за боље сутра, ми у ствари спајамо срца једног истог народа. Оно што ћемо оставити нашим покољењима је да ће они наставити и ићи нашим стопама - казала је директорка Основне школе „Вук Караџић“ Слађана Фићовић.

Основна школа "Вук Караџић" је по ријечима директорке изњедрила изузетно велики број научника, спортиста, књижевника и доктора, а Љубинки Радуновић која је такође била ђак ове школе, уручена је Повеља у знаку захвалности.  

- Ово је велики корак даље сарадње и пријатељства општина и школа. Нама је част што смо данас овдје са вама и преносимо вам поздраве од свих запослених у Основној школи „Вук Караџић“ у Вишеграду, као и од директора школе који стицајем околности данас није могао да буде присутан. Жао нам је што нисмо дошли у већем броју, али надамо се бољим временима и бољим условима. Емоције су прорадиле јер смо први пут на овим просторима и надамо се да ћемо ускоро доћи у већем броју, као и ви код нас - казали су представници школе из Вишеграда.

Основна школа "Вук Караџић" из Вишеграда је симоблично уручила слику "Иво Андрић – На Дрини ћуприја" истоименој школи из Звечана.

Од 16 часова у холу Дома културе "Трепча" биће отворена изложба радова ученика и наставника, а за 17 часова је предвиђен свечани програм у биоскопској сали.

Извор: Радио Косовска Митровица