latinica  ћирилица
08/11/2019 |  16:23 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Застарјела технологија и недостатак радне снаге - кључни проблеми

У Милићима је одржан Пословни форум привредника регије Бирач. Истакнуто је да су застарјела технологија и недостатак квалификоване радне снаге два кључна проблема са којима се тренутно сусрећу послодавци. Представницима Владе Српске предочене су и конкретне мјере и приједлози за програм економских реформи Републике Српске 2020 - 2022. година.

Подршка привреди кроз смањење фискалних и парафискалних оптерећења, модернизација образовног система, ефикасније коришћење природних и људских потенцијала кроз смањење јавне потрошње и сузбијање неформалне економије, четири су кључне мјере за програм економских реформи, које су представницима власти упутили представници Уније удружења послодаваца Српске.

- У форми смо разговора о неким фискалним мјерама које би на неки начин помогле растерећење привреде и на неки начин повећали могућност послодаваца за исплату већих плата радницима у Републици Српској - рекао је члан Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Захваљујући мјерама које смо у протеклом периоду провели, плате су повећане, нагласио је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

- Сматрам да смо на неки начин заједно креирали ове мјере и ево дошли и до повећаног пуњења буџета, до повећаних плата и једноставно да кажем слушајући оно што је био захтјев пословне заједнице да је то добро дошло и пословној заједници у Републици Српској и Влади - нагласио је Вишковић.

Данашњи сусрет привредника и представника власти добар је примјер како ријешити постојећа економска и привредна питања, а уједно потврда добре сарадње са Владом Српске, истиче предсједник компаније Боксит Рајко Дукић.

- Овај састанак овдје је био изразито по мени добар и успјешан. Велика посјета је била, значи велики је интерес привредника био. Друго, разговарало се о конкретним питањима, о конкретним темама - додао је Дукић.

Регија Бирач располаже са бројним природним богаствима, уколико се предложене мјере спроведу на прави начин грађани би требало да имају користи, поручено је у Милићима.