latinica  ћирилица
08/11/2019 |  17:00 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Отворен нови погон у "Техничком ремонту Братунац" (ФОТО)

У Техничком ремонту Братунац данас је отворена нова линија производнје артиљеријских и минобацачких упаљача гдје је у радни однос примљено 26 нових радника. Инвестицију вриједну више од милиона марака отворио је премијер Српске Радован Вишковић.

Хиљаду квадрата радног простора за монтажу упаљача, два магацина, нове машине...Нови погон запошљаваће 25 жена које су прошле тромјесечну обуку.

- Завршила сам гимназију, радила сам по трговинама и стовариштима, сада је ово идеална прилика за нас - прича Славојка Шинковић, нова радница "ТРБ" -а.

Многи су прошли преквалификацију за рад у намјенској индустрији. Међу њима и Кристијан Митровић који је завршио средњу медицинску школу.

- Ово је јединствена прилика да се запослим у својој земљи. Планирао сам када сам завршио школу да идем у Њемачку, али након отварања овог пројекта одлучио сам да ипак останем овдје - напомиње Кристијан Митровић.

Вишковић у Братунцу (Фото: АТВ)

Послови су већ договорени, а уговори потписани, партнери су Египат и друге земље.

- Ово је једна у низу инвестиција. Одлучили смо се да запослимо жене, мислим да су прецизније и пажљивије - истакао је власник Славенко Ристић.

Технички ремонт Братунац понос је Републике Српске и примјер успјешног пословања и извоза на страна тржишта.

- За Републику Српску веома је важно што ће производи из новог погона ТРБ-а у стопроцентном износу ићи у извоз, што је одлична презентација Републике Српске у цијелом свијету - нагласио је премијер Српске.

Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске истиче да је циљ што јача намјенска индустрија.

- Ми као ресорно министарство настојимо да намјенску индустрију поставимо на чврсте ноге - поручио је Петричевић.

Премијер Вишковић разговарао је данас и са начелником општине Братунац. Договорена је реализација неколико пројеката као што су изградња зграде општине.

- Тема разговора била је изградња и граничног прелаза што није надлежност ни Владе Републике Српске ни општине које су своје обавезе извршиле, као и Србија која је изградила мост властитим средствима. Република Српска изградила је прилазне путеве и исплатила земљиште, општина је завршила свој дио посла, али ниво БиХ није урадио свој дио посла и изградња граничног терминала због тога чека - истакао је Недељко Млађеновић, начелник општине Братунац.

Вишковић у Братунцу

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је нагласио да је изузетно значајно за цијелу регију Бирач, а посебно за Братунац да што прије профукционише новоизграђени мост "Братољуб".

- За ову намјену обезбијеђено је пола милиона евра или око милион КМ од Србије, општина је продала дио локације на којој је била стара општинска зграда и од тога ће обезбиједити 500.000 КМ, а недостајућих још пола милиона марака обезбиједиће Влада - појаснио је Вишковић.

Поводом Митровдана крсне славе компаније Ремонт премијер Вишковић положио је данас цвијеће на спомен обиљежје страдалим радницима Ремонта и Каолина током одбрамбено–отаџбинског рата.