latinica  ћирилица
08/11/2019 |  18:17 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Москва открива још пет споменика жртвама Холокауста

У Русији ће сљедеће седмице бити откривено пет нових споменика за жртве Холокауста, саопштено је из прес-службе Руског јеврејског конгреса.
Дан сјећања на холокауст - Фото: ТАНЈУГ
Дан сјећања на холокаустФото: ТАНЈУГ

Из Конгреса истичу да ће споменици бити подигнути у оквиру меморијалног програма "Враћање достојанства" и да ће се сви налазити на мјестима на којима су нацисти извршили масовна убиства током окупације.

- Већина погубљених били су старије особе, жене и дјеца, мирни грађани Совјетског Савеза јеврејског поријекла, који су осуђени на уништење само због своје националности - наглашава се у саопштењу.

Прес-служба додаје да је РЕЦ добио дозболу да отвори гранитне обелиске са Давидовом звијездом и плочицама са именима убијених, јавио је ТАСС.

Споменици ће бити откривени у селима Дивно, Подгорна, Григорполиско и Солдатско-Александровско у Ставропољској области, као и у граду Велиж у Смоленској области.

Главни учесници програма "Враћање достојанства" – РЕЦ, Центар за Холокауст и Фондација Ебен-Езер за хришћане евангелисте – отворили су 70 споменика жртвама Холокауста за десет година постојања овог пројекта.