latinica  ћирилица
08/11/2019 |  19:03 ⇒ 19:52 | Аутор: Б92

Протестна нота Амбасади Србије у Загребу; Вучић одговорио

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је дипломатску ноту Амбасади Србије у Загребу.
Србија, Хрватска - Фото: илустрација
Србија, ХрватскаФото: илустрација

Хрватско министарство изразило је најоштрији протест због откривања спомен-плоче Младену Братићу, генерал-мајору и команданту Новосадског корпуса некадашње Југословенске народне армије, који је командовао нападом на Вуковар. Спомен-плоча се налази у Новом Саду.

- Протестном нотом Република Хрватска је осудила тај чин и поново изразила очекивање од Републике Србије и њених институција да одбаце политику релативизације и величања злочина, чиме се додатно вријеђају жртве агресије на Републику Хрватску - наводи се у саопштењу.

Хрватско министарство додаје да је Република Србија "поново позвана да се усмјери на процес суочавања са сопственом прошлошћу и улогом у ратовима које је покренула у деведесетим годинама прошлог вијека".

- Овим протестом Министарство спољних и европских послова је изнова указало на неприхватљивост оваквих одлука и потеза српских власти, које су у супротности с настојањима Републике Хрватске да, без обзира на не тако давну агресију Републике Србије и бивше ЈНА на Републику Хрватску, изграђује добросусједске односе - закључује се у саопштењу.

Војска Србије је у саопштењу поводом Дана Прве бригаде Копнене војске, за данас најавила откривање спомен-плоче Братићу у Спомен-соби у војном комплексу Дунавска, у центру Новог Сада.

Вучић одговорио из Женеве

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је у Женеви да Хрватска преувеличава значај постављања спомен-плоче команданту Новосадског корпуса некадашње Југословенске народне армије Младену Братићу, који је командовао нападом на Вуковар, док, како је рекао, широм Хрватске постоје улице назване по идеологу усташког покрета Милету Будаку.

- Човјек (Братић) није ни проглашен за ратног злочинца, они (Војска Србије) му само стављају спомен-плочу унутар касарне у неку собу, нема споменика никаквог. Хрватска је то подигла на ниво као да је отприлике избио трећи свјетски рат, као да су само они жртве. Па они по цијелој Хрватској имају улице Милета Будака, који је хтио да трећина Срба буде побијена, трећина протјерана, а трећина покатоличена - рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Послије састанка Стратешког дијалога о Западном Балкану у Женеви, у огранизацији Свјетског економског форума, Вучић је казао и да у Хрватској постоји "јавни споменик Миру Барешићу, судски доказаном терористи, и то не пред српским, већ пред шведским судовима".

- Подигли споменик Барешићу и кажу 'то је наш херој' јер је убио југословенског амбасадора Владимира Роловића. Ја кажем 'хајде да причамо о будућности', а они ми кажу 'не, не, данас ћете да добијете протестну ноту' (због постављања спомен-плоче Братићу). Ако ће то да ријеши све наше проблеме, онда у реду - казао је Вучић.

Он је навео да још није донијета одлука да ли ће 20. новембра учествовати на изборном конгресу Европске народне партије у Загребу, гдје је најављен као један од говорника, и оцијенио да је бура у дијелу хрватске јавности због његовог могућег доласка дио изборне кампање уочи предсједничких избора у Хрватској.

Вучић је додао да ће Србија "имати нормалне и боље односе с Хрватима у будућности" јер двије земље стратешки немају разлога за сукобљавања. "Када почне изборна кампања (у Хрватској), онда је најлакше (стећи поене) ако нешто кажу против Вучића и Србије. Само ударајте, мени то не смета нимало - рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву бивше хрватске премијерке Јадранке Косор да "Вучић нема шта да ради у Загребу", Вучић је одговорио да је она "зато бивша". Пленковић је данас у Женеви рекао да ће Хрватска упутити Србији протестну ноту због откривања спомен-плоче Младену Братићу у Новом Саду.

- Чињеница да се у Новом Саду открива споменик човјеку који је био командант у Вуковару у којем је убијено 2.200 људи, биће предмет формалног протеста Србији, и то сам већ рекао српском предсједнику Вучићу - казао је Пленковић.

Предсједник Владе Војводине Игор Мировић открио је данас спомен-плочу Братићу у новосадској касарни "Југовићево", на свечаности поводом обиљежавања Дана Прве бригаде Копнене војске.