latinica  ћирилица
08/11/2019 |  19:10 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватски одбор за ветеране се води усташким начелима

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да је Одбор за ветеране хрватског парламента још једном потврдио да у свом раду полази од усташких начела приједлогом да се 18. новембар обиљежава као "дан сјећања на жртве великосрпске агресије у домовинском рату" и да се укине Дан антифашистичке борбе, 22. јун.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта истиче у саопштењу да права истина гласи да је усташки режим Фрање Туђмана са својим паравојним формацијама извршио агресију на Југославију и крајишке Србе с циљем стварања етничке чисте велике Хрватске.

Крајишки Срби су, навео је он, водили праведан и одбрамбени рат да им се не би поновила 1941. година када је над њима почињен незапамћен геноцид.

Линта подсјећа да је Туђманова власт укинула Дан устанка - 27. јул, као званични празник када је српски народ заједно са часним Хрватима дигао устанак против геноцидне НДХ и усташког режима 1941. године.

- Још један доказ да су чланови Одбора за ветеране Хрватског сабора вјерни сљедбеници усташког покрета јесте чињеница да предлажу чак и укидање Дана атифашистичке борбе који се у Хрватској формално слави сваког 22. јуна - навео је Линта.

Он истиче да бројне чињенице потврђују да је велика већина чланова ХДЗ-а против да се у Хрватској као званичних празник обиљежава Дан антифашистичке борбе, а сви су против да се поново слави Дан устанка 27. јул.

- То је само један од бројних доказа да је ХДЗ по свом карактеру усташка странка која је остварила један од стратешких циљева усташког покрета Анте Павелића, односно протјеривање српског народа са подручја данашње Хрватске, западне Херцеговине, западнокрајишких општина и других дијелова данашње БиХ - каже Линта.

Он напомиње да је предсједник ХДЗ-а и хрватски премијер Андреј Пленковић формално против укидања Дана антифашистичке борбе, прије свега због међународне заједнице и јавности јер је свјестан могућих посљедица такве скандалозне и антицивилизацијске одлуке за Хрватску.