latinica  ћирилица
08/11/2019 |  22:22 ⇒ 22:40 | Аутор: СРНА

Захарова: Ле Мезурије био на Косову и можда повезан са Ал каидом

Москва захтијева од Лондона да испита да ли је са "Ал каидом" повезан оснивач невладине организације "Бијели шљемови" и бивши агент британске обавјештајне службе "МИ-6" Џејмс ле Мезурије, који је једно вријеме боравио на Косову, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Она је рекла да би Лондон, умјесто што осуђује критике Москве и Дамаска упућене "Бијелим шљемовима", требало да разјасни да ли је оснивач те организације повезан са џихадистима.

- Погледајмо ко је створио ову структуру. Познато је да је један од оснивача `Бијелих шљемова` Џејмс ле Мезурије, који је бивши обавјештајац `МИ-6 - истакла је Захарова.

Захарова је нагласила да је мало вјероватно да се ради о случајности, јер је тај исти човјек виђен у сукобима широм свијета, укључујући Балкан и Блиски исток, јавио је "Спутњик".

- Штавише, велики број истраживања указује на то да је био повезан са `Ал каидом` док је радио на Косову. Постоје подаци и о томе да су у његовом тиму били чланови ове терористичке групе - напоменула је Захарова.

Она је додала да Москва "јако жели" да чује шта Лондом има да каже о тим чињеницама.