latinica  ћирилица
09/11/2019 |  07:40 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Додик и Вучић на отварању цијелог источног крака Коридора 10 (ФОТО/ВИДЕО/РТРС,12.00)

Цијела дионица ауто-пута на источном краку Коридора 10 данас ће бити отворена за саобраћај, а свечаности ће присуствовати предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Коридор 10 (Фото: Милан Илић/РАС Србија) -
Коридор 10 (Фото: Милан Илић/РАС Србија)

Пренос свечаног отварања, можете пратити од 12 на програму РТРС-а.

Свечано ће бити пуштена у саобраћај дионица од Просека до Црвене Реке, чиме ће бити комплетиран ауто-пут од Ниша до границе са Бугарском, код Димитровграда, дужине 86,8 километара.

Фото: Tanjug / Зоран Жестић

Дионица ће бити пуштена у саобраћај у 12.00 часова, саопштено је раније из прес-службе предсједника Србије.

Сама дионица од Просека до Црвене Реке дуга је 22,5 километра и важи за најтежу јер је њоме заобиђена Сићевачка клисура.

На тој траси је и тунел Банцарево, гдје је лијеви тунелски канал морао да се продужи, а испоставило се и да је неопходно изградити и галерију у коју је уграђено 132 шипа и више од 10.000 метара кубних бетона.

Вриједност изградње источног крака процијењена је на 476 милиона евра.

Источни крак Коридора 10, који је дуг 86,8 километара, карактерише 87 мостова, пет тунела, пет саобраћајних петљи. Уграђено је 780.000 тона асфалта.

Овај крак Коридора 10 повезује Нишавски и Пиротски округ, Србију и Бугарску, а од изузетног је значаја и као транзитни коридор за саобраћај до централне Европе и Турске и даље ка Блиском истоку.

Вучић је раније најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Коридора 10 бити бесплатна.

Он је најавио да ће на свечаност доћи и премијер Бугарске Бојков Борисов и да ће пробати да се госту обрати на бугарском језику.