latinica  ћирилица
09/11/2019 |  08:48 | Аутор: СРНА

Министарство прикупља податке о трговини

Приједлогом закона о трговини прописује се обавеза да Министарство трговине и туризма Републике Српске прикупља од трговаца податке ради иницирања и праћења ефеката мјера економске политике у области тржишта и трговине и мјера унапређења трговине.
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација)Фото: РТРС

Ријеч је о подацима, између осталог, о трговини и трговинској мрежи, цијенама, промјени цијена роба и услуга, залихама, маржи.

Овим приједлогом закона, којег је Влада Републике Српске утврдила на посљедњој сједници, прописана је забрана продаје алкохолних пића, других пића која садрже алкохол, дувана и дуванских производа лицима млађим од 18 година, као и обавеза трговаца да на продајним мјестима гдје се продају наведени производи истакну ознаку о забрани њихове продаје малољетним лицима, речено је Срни у ресорном министарству.

Новим законом о трговини детаљније је уређена продаја на Интернету, као и остали облици продаје на даљину.

Приједлогом закона о трговини уређују се планирање и развој трговине, права и обавезе трговаца, облици трговине, посебне тржишне институције, декларисање робе и начин формирања и истицања цијене робе, трговачка евиденција, забрана ограничавања тржишта и привремене мјере ограничења тржишта, подстицање развоја трговине, управни и инспекцијски надзор и друга питања од значаја за обављање трговине.

Новим законским рјешењем предвиђено је да се ради усмјеравања унапређења и развоја трговине у Републици Српској, у буџету могу планирати средства за финансирање промотивних активности за стварање и развој бренда, подстицање произвођача-трговаца или пружалаца услуга на спровођењу активности на брендирању робе и услуга намијењених тржишту.

Предвиђене су и активности на креирању бренда, као што су: дизајн, маркетинг, паковање и друго. Право на додјелу средстава имају субјекти који су регистровани за обављање дјелатности производње и трговине у Републици Српској.

Прописује се и да министар доноси рјешење физичком лицу за обављање шпедитерских послова, те на основу рјешења издаје сертификат.

За издавање сертификата физичко лице мора имати положен стручни испит.

Прописани су и формални услови за издавање сертификата. Министарство ће водити евиденцију физичких лица која су положила испит за обављање шпедитерских послова.

Приједлог закона о трговини биће упућен у процедуру у Народну скупштину Републике Српске.