latinica  ћирилица
09/11/2019 |  09:01 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Горажданска штампарија оставила печат у развоју српске духовности

У поводу обиљежавања 500 година Горажданске штампарије у Палама је у току начни скуп под називом "Српска Горажданска штампарија у свјетлу науке и културе".
Промоција Горажданске штампарије - Фото: РТРС
Промоција Горажданске штампаријеФото: РТРС

Организатори су Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву и Православни богословски факултет из Фоче.

На Палама је синоћ одржана промоција књига Горажданске штампарије, која је била једна од најранијих међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српске.

Професорка Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Биљана Самарџић рекла је да је промовисано друго фототипско издање горажданских књига Служабника, Псалтира и Молитвеника.

Самарџићева је нагласила да су горажданске књиге светионици српске културне баштине, али и идентитета на овим подручјима.

Она је навела да су горажданске књиге штампане у 16. вијеку, и то Служабник 1519, Псалтир 1521. и Молитвеник 1523. године, да је то било тешко вријеме за Србе, због пада српских земаља под турску власт.

Самарџићева је подсјетила да је у тако тешкој друштвено-историјској ситуацији Божидар Љубавић Горажданин успио да из Венеције донесе опрему за рад штампарије у своје родно мјесто Сопотницу, у Храм Светог великомученика Ђорђа.

Она је истакла да су горажданске књиге непроцјењиво благо за српски народ и културу, да су штампане на српскословенском језику, ћириличним писмом.

Према њеним ријечима, Његово високопреосвештенство митополит дабробосански Хризостом сазвао је Организациони одбор поводом 500 година Горажданске штампарије и том приликом су дефинисане идеје које ће бити реализоване у част ове штампарије, а међу приоритетима било је издавање ових књига, односно другог фототипског издања.

Професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" из Фоче Драго Ђого рекао је да су синоћ представљене књиге које су од 1519. до 1523. године штампане у штампарији Божидара Љубовића у Горажду.

Ђого је навео да је 2009. године приређено једно фототипско издање, а ове године, поводом 500 година Горажданске штампарије, приређују друго фототипско издање.

- Обнављамо сјећање на изгубљене вијекове у којима смо имали развијену културу. Чак ни окупатору нисмо дали да нас прекине у културном животу - истакао је Ђого.

Обиљежавање јубилеја биће завршено у недјељу, 10. новембра, у Манастиру Светог Ђорђа у Сопотници, након Свете литургије на мјесту гдје је радила прва штампарија у БиХ.

У Храму Светог Ђорђа у Доњој Сопотници 1519. године Божидар Горажданин основао је прву штампарију на овим просторима и другу на Балкану, одмах послије цетињске.

У овој штампарији, коју је Горажданин пренио из Венеције у Сопотницу, штампане су ћириличне црквене књиге до 1523. године, кад је под најездом Турака пресељена у Трговиште у Румунију.