latinica  ћирилица
09/11/2019 |  09:55 ⇒ 19:35 | Аутор: АТВ

Савјет министара би да федерална полиција изађе на границу са Србијом

Савјет министара у техничком мандату заказао је сједницу на којој је на дневни ред поново дошло питање миграција којим се жели наметнути Споразум који је донио лично Драган Мектић, а који предвиђа упућивање представника других полицијских агенција у БиХ у одбрану источне границе БиХ као испомоћ ГП, сазнаје АТВ.
Полиција ФБиХ (Фото: fup.gov.ba) -
Полиција ФБиХ (Фото: fup.gov.ba)

Све се то дешава након недавних тврдњи Граничне полиција о чему је АТВ писала да су на њих вршени притисци.

Тада се тражило од директора Граничне полиције Зорана Галића да омогући федералној полицији да на територији Српске може радити све што је управо надлежност Полиције Републике Српске.

Тада је Галић одолио притиску, али планови министра у техничком мандату Драгана Мектића и даље се налазе на дневном реду Савјета министара који ће засједати у уторак 12.11.2019. године.

Овај приједлог Мектићевог министарства се налази под тачком 26.

Материјали Министарства сигурности Босне и Херцеговине који се односе на стање у области миграција у Босни и Херцеговини у вези са повећаним приливом миграната у Босни и Херцеговини:

- Информација са свеобухватним Планом мјера и активности ради рјешавања проблема повећаног прилива миграната у Босни и Херцеговини;

- Информација о стању у области миграција у Босни и Херцеговини у вези с повећаним приливом миграната у Босни и Херцеговини за период април, мај, јуни, јули и аугуст 2019. године

- Приједлог споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе

У потпису као предлагач стоји "Министарство безбједности БиХ".

Овим Споразумом је циљ да се на источну границу са Србијом пусти федерална полиција како би вршила контролу источне границе са Граничном полицијом у Републици Српској.

На тај начин би се омогућило федералној полицији да на територији Републике Српске може радити све што је у надлежности Полиције Републике Српске.

На ту иницијативу од које се није одустало, Галић је раније одолио и поручио да неће радити противуставно и противзаконито.

"Било је притисака да се изврши потписивање споразума између Министарства безбједности БиХ и Граничне полиције којим би се омогућило да на источну границу са Србијом и Црном Гором могу доћи и припадници полиције из Федерације БиХ. Само Гранична полиција БиХ може захтијевати подршку одговарајућих надлежних институција, полицијских органа и агенција за провођење закона у БиХ", рекао је тада Галић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске, Драган Лукач, потврдио је тада писања АТВ да се вршшио одређен притисак према директору Граничне полиције.

"Имамо такође сазнања и информације да је покушан одређен притисак према директору Граничне полиције господину Галићу да се на основу неког правилника који је Мектић сам донио доведе федерална полиција на границу према Републици Србији. То су били ултимативни захтјеви и веома непримјерени са њихове стране. Познајем господина Галића бар петнаест година и сигуран сам да он таквим притисцима неће да подлегне", рекао је тада Лукач.

АТВ у посједу документа

Алтернативна телевизија у посједу има Приједлог Споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе.

Посебно је интересантан члан 10. у којем стоји да "Потписивањем овог споразума од стране Министарства безбједности, Граничне полиције БиХ и МУП-а РС престаје да важи Споразум о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе, закључен између Граничне полиције БиХ и МУП-а Републике Српске".

Споразум можете погледати ОВДЈЕ.